szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Sok felhasználót pontosan ez a bizonyos előítélet gátol meg abban, hogy közelebbről megismerkedjen a torrent-alapú...

Sok felhasználót pontosan ez a bizonyos előítélet gátol meg abban, hogy közelebbről megismerkedjen a torrent-alapú letöltésekkel. Nem is lehet őket hibáztatni: elég, ha megadjuk a keresőnek a „torrent” kulcsszót, és máris ezrével jönnek az illegális találatok, sőt sokszor hamis (fake) torrentek, bennük vírusokkal vagy egyéb nem kívánt tartalommal…

 Van azonban a torrentezésnek egy másik, igaz kevésbé népszerű és viszonylag ismeretlen oldala is, ez pedig a legális torrentezés. Hasonlóan ahhoz, ahogyan a hírhetd PirateBay teszi közé az illegális tartalmakat, ezek a site-ok is kereshető adatbázisban tálalják a letölthető dolgokat. Azzal a különbséggel, hogy ezek mindegyike legális, és (nem utolsósorban) vírusmentes.

 A Jamendóról néhány éve már tettünk említést egyik összeállításunkban. Örömmel tapasztaljuk, hogy az évek során sem tűnt el a süllyesztőben a kezdeményezés, sőt egyre népszerűbb (azóta már a felület is megújult).

Az oldalon MP3 verzióban tölthetjük le legálisan a jobbnál jobb dalokat és albumokat, van azonban egy torrent-szekció is. Az Isohunttal közösen tartják karban ezt a Creative Commons alapú adatbázist, ahol több mint tízezer, legálisan letölthető zeneszámot torrentezhetünk le.

 És ha már szóba jött az Isohunt, folytassuk vele a sort: meglepően jó sebességgel tölthetünk ingyenes mozifilmeket az oldal „public domain” szekciójából.  Horrorfilmektől a fekete-fehér klasszikusokig rengeteg filmet (kicsivel több, mint ezerhétszáz darabot) találhatunk itt.

 A következő torrentkereső elég speciális, ugyanis kifejezetten „Trade Friendly” zenészek és előadók koncertjeit teszik letölthetővé. Ez a bizonyos Trade Friendly (cserélgetést támogató)  megoldás egyre több zenész és zenekar számára vonzó, hiszen rövid idő alatt hatalmas tömegekhez tudnak eljutni, zenekiadók és menedzserek „segítsége” nélkül. Az oldalon óriási, kereshető torrent-kollekciót találhatunk koncertfelvételekből.  

A PublicDomainTorrents oldalán főleg B-mozik és egyéb szabadon terjeszthető filmek kaptak helyet. Ez nem jelenti azt, hogy ezek rossz vagy igénytelen filmek lennének, sőt! Töltsünk csak le párat, kellemes meglepetésben lehet részünk. Sőt ha szeretjük a klasszikus, 1940 és 1970 között készült filmeket, akkor igazi aranybánya lehet az oldal.

 A Mininova időről időre közzétesz az oldalán jó pár ingyenes és legális könyvet, videót, filmet; és ami még érdekesebb lehet: szoftvert! A dolog jogtisztaságáról a Minonova Content Distribution terjesztés gondoskodik.

A játékosok sem maradnak ki a jóból – igaz, a zenék és filmek mellett a játékiparban láthatjuk a legerősebb kalózaktivitást. Azonban nem minden játék-torrent illegális! Jó példa erre a GameUpdates oldala, ahonnan a legkülönbözőbb foltozásokat, javításokat, ingyenes MMO klienseket vagy free-játékokat tölthetjük le. Akár évekre visszamenőleg is, jó letöltési sebesség mellett.

 Végezetül, ha nem lett volna elég az a pár ezer film, amit a fenti linkeken találhatunk, érdemes meglátogatni a Vodo oldalát. Ellentétben a már említett „Public Domain” filmekkel, innen kifejezetten független alkotók saját készítésű, ám néha meglepően magas költségvetésű filmjeit tölthetjük le. Ha másért nem is, csak azért érdekes lehet, hogy realizáljuk: mennyivel jobbak ezek az alkotások, mint a sokat istenített, amerikai „mainstream” popcorn-mozik.

Kellemes töltögetést – ne feledjük, ezekhez az oldalakhoz torrent-kliens szükséges. Szerencsére, ezekből is van jó pár ingyenes.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Ingyen zene a böngészőben

Az igényesség jelen esetben kettős: ritka az olyan szolgáltatás, ahol a zeneszámok is igényesek (és persze ingyen...

New York Times: Putyin mentse meg Navalnij életét

New York Times: Putyin mentse meg Navalnij életét

Nagy bejelentés a Facebooktól: elérték a nettó karbonsemlegességet

Nagy bejelentés a Facebooktól: elérték a nettó karbonsemlegességet

Brüsszelnek se lenne ellenére a társasági adó minimuma

Brüsszelnek se lenne ellenére a társasági adó minimuma