szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Október végéig két ütemben valósul meg a digitális átállás Magyarországon, ezután az időpont után mindenki kizárólag a korszerűbb digitális rendszerben televíziózhat – jelentette be Aranyosné Börcs Janka, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főigazgatója sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Az első ütemben július 31-én a Budapest Kab-hegy, Szentes, Győr, Szeged vonalon elhelyezkedő adótornyokat hangolják át, ez az ország középső és nyugati területeit érinti. A második ütemben október 31-én kapcsolják le a többi analóg adót, ez pedig az északkeleti országrészt és a Dunántúl déli részét érinti.

A főigazgató kifejtette: a digitális televíziózás korszakváltást hoz a tévénézők számára, ami egyrészt jobb kép- és hangminőséget jelent, továbbá olyan extra szolgáltatásokat, mint az elektronikus tévéújság, a műsor megállíthatósága és visszatekerhetősége vagy a digitális gyermekvédelmi zár.

Az átállás azokat érinti, akik hagyományos tető- vagy szobaantennával tévéznek. Ők jelenleg, előfizetési díj nélkül, csak három földfelszíni sugárzású csatornát fognak. Nekik vagy set-top boxot kell beszerezniük, amelyet a hagyományos tévékészülékekhez is lehet csatlakoztatni, vagy dönthetnek úgy is, hogy új tévékészüléket vásárolnak, amely már tartalmazza a jelátalakítót. Az átállásban nem érintettek azok, akik jelenleg előfizetéses tévészolgáltatást vesznek igénybe.

A digitális földfelszíni sugárzás az eddig analóg műsorszórás esetén megszokott három csatorna (M1, RTL Klub, Tv2) mellett további négy televíziós csatorna (M2, Duna, Duna World, Euronews) és három rádióadás (MR1-Kossuth Rádió, MR2-Petőfi Rádió, MR3-Bartók Rádió) ingyenes vételét teszi lehetővé.

Karl Károly hírközlés-felügyeleti főosztályvezető elmondta, hogy az NMHH támogatási programot indít azok számára, akik önerőből nem tudnak átállni. Az arra rászoruló jogosultaknak a hatóság beszerzi és beszereli a vételhez szükséges eszközöket. A rászorulók az eszközbeszerelés helyett választhatnak a szolgáltatók kedvezményes előfizetési ajánlataiból is.

Jelenleg mintegy 500 ezer háztartás televíziózik hagyományosan, az NMHH mintegy 50-100 ezerre becsüli ebből a szociálisan rászorulók számát. A jogosult kör pontos meghatározására felmérés indul a Központi Statisztikai Hivatal részvételével. Hatszáz felmérő személyesen keresi fel a háztartásokat.

Vári Péter, az NMHH infokommunikációs erőforrások divíziójának vezetője elmondta, hogy a digitális átállással felszabaduló 800 megahertzes frekvenciasávot szélessávú internet-szolgáltatásra fogják felhasználni. Jelenleg ennek még csak az előkészülete zajlik.

Aranyosné Börcs Janka elmondta, hogy az átállás az NMHH költségvetéséből mintegy 8 milliárd forintba kerül. Ezen belül a legnagyobb tételek között van a KSH felmérése, ez mintegy 2 milliárd forint, további mintegy 1,9 milliárd forintot a kommunikáció emészt fel. A set-top boxok beszerzése és beszerelése szintén nagy tétel, de ennek pontos összege még nem ismert. Egy főre körülbelül 25 ezer forintos költséggel kell számolni. Az átállásról március 19-20-án – Digitális Korrektúra címmel – konferencia lesz a Velencei-tó partján a Korrektúra Kft. szervezésében.

A digitális átállás után az eddiginél több televíziós csatornát foghatnak ingyenesen azok a háztartások, amelyeknek nincs előfizetésük – mondta Belénessy Csaba, az átállás témájában rendezendő konferencia szakmai vezetője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, hétfőn.

Az MTI korábbi vezérigazgatója beszámolt arról is, hogy az új technikai lehetőség az eddigitől eltérő műsor-összeállításra is lehetőséget ad majd, hiszen a jelenleginél több csatornát tesz foghatóvá.

A jogszabályok szerint Magyarországon 2014. december 31-ig kell megtörténnie a digitális átállásnak, ezután már mindenki csak digitális rendszerben televíziózhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus-díjat szednek a lengyel magánegészségügyben

Koronavírus-díjat szednek a lengyel magánegészségügyben

Zárt tárgyalást rendelt el a bíró Demeter Márta ügyében

Zárt tárgyalást rendelt el a bíró Demeter Márta ügyében

Szerbiába már szombaton jön egymillió kínai vakcina

Szerbiába már szombaton jön egymillió kínai vakcina