szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A FinFisher nevű programról most már teljesen biztos, hogy a magyarországi titkosszolgálatok is használják. A vírusirtók nem veszik észre, a kémkedők viszont nagyjából mindent észrevesznek a kiszemelt számítógépeken.

Egy magát Phineas Fishernek nevező hacker feltörte a hírhedt FinFisher kormányzati kémprogram gyártója, a Gamma International egyik szerverét. Az Átlátszó.hu beszámolója szerint a nyilvánosságra hozott, torrentről letölthető adatok közt a kémprogram felhasználóit támogató ügyfélszolgálat levelezése is megtalálható, ebből pedig egyértelműen kiderül: Magyarország nem csak potenciális piacot jelent a programnak, a magyar titkosszolgálat aktív használója a számítógépeken kémkedő szoftvercsomagnak.

Az Átlátszó.hu azt írja: a hacker által közzétett adatbázis több levelet – jellemzően hibajelentéseket – tartalmaz egy nbsz.gov.hu-s e-mail címről, SSNS Hungary-s aláírással. Ez a mailcím és szignó a titkosszolgálati feladatok technikai kiszolgálására szakosodott Nemzetbiztonsági Szakszolgálathoz tartozik.

Ahogy a videón is látható, a FinFisher – amit nem mutatnak ki a vírusvédelmi programok – mindenhez hozzáférést biztosít a fertőzött számítógépeken, beleértve a titkosított emaileket és fájlokat, valamint VoIP telefonhívásokat (pl. Skyepe, Viber) is.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a FinFisher kémprogram adatgyűjtése során gyakran a Mozilla Firefox böngészőjének adja ki magát, így marad rejtve a felhasználók elől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: A város közepén, a Rákóczi úton csatázott két autós

Videó: A város közepén, a Rákóczi úton csatázott két autós

Vihar előtti csend látható a lakáshiteleknél?

Vihar előtti csend látható a lakáshiteleknél?

Díjat kaptak az SZFE hallgatói a kiállásukért

Díjat kaptak az SZFE hallgatói a kiállásukért