szerző:
Balogh Csaba – Szabó M. István
Tetszett a cikk?

A UPC és az Externet korábbi viszonyát jól ismerő forrásunk szerint egyértelműen nem műszaki problémáról, hanem a két szolgáltató közt egy ideje már húzódó üzleti-fejlesztési vita eredménye volt az a helyzet, amely miatt komoly felháborodási hullám söpört végig a UPC előfizetői, illetve a netsemlegességet féltők körében. A probléma időközben elhárult, de a vita nemzetközi szinten is él.

Jól lehet, hivatalosan még sem a UPC, sem az Externet nem magyarázta el a szakításuk, illetve a harmadik napja tartó, sokakat felháborító, és időközben, péntek délután megoldódott probléma okát, szinte biztosra vehető, hogy egy globális probléma hazai leképeződéséről van szó. Olyasmiről, ami az Egyesült Államokban a Netflixhez, Németországban pedig a Deutsche Telekomhoz kötődik.

A hvg.hu forrása szerint a problémát az jelenti, hogy a UPC (és a nagyobb szolgáltatók) megelégelte, hogy az Externet (és a kisebb szolgáltatók) nem száll be az országot behálózó infrastruktúra fejlesztési költségeibe, miközben az általuk hosztolt, időnként nagy forgalmú oldalak látogatói leterhelik a hálózatot. A probléma tehát bár a pénzről szól, de a nagy szolgáltatók elsősorban nem több bevételhez szeretnének jutni, hanem azt akarják elérni, hogy a piac nagy adatforgalomért felelős szereplői beszálljanak a felhasználók kiszolgálásához szükséges infrastruktúra felépítési és üzemeltetési költségeibe.

Máshol is fegyverbe léptek

A tartalomszolgáltatók márpedig nem szeretnének beszállni, sőt inkább a velük szemben barátibb módon viselkedő netszolgáltatókhoz irányítják a felhasználókat. A HD minőségű videófolyamokkal operáló amerikai Netflix például visszás módon egy ideje közzéteszi, hogy melyek azok az internetszolgáltatók, ahol ők nem kapnak elég sávszélességet (tehát ahol "a vas" a legszűkebb), és ahol így a legrosszabb a Netflix-használat minősége. A pellengérre állított cégek helyett aztán ajánlanak mást, akikkel meg vannak elégedve.

Minden eszközön HD videó folyik
©

A Deutsche Telekom a problémát egy másik szál visszabontásával húzta látszólag magára azzal, hogy kijelentette: vége az internetes kánaánnak, mert a jövőben nem a sebesség, hanem az ügyfél által fogyasztott adatmennyiség kell, legyen az elszámolási alap. Úgy, ahogyan a mobilnet esetében is működik. A német megacégnek e témában a siker érdekében az internet polgárjogot nyerése óta létező tabut kellene megdöntenie. Azt, hogy az internetszolgáltatók anno nem a tartalommennyiség, hanem az elérési/letöltési/feltöltési sebesség mámorító hatására építették fel a fizetési modelleiket. Ez addig működött, amíg a fájlmegosztók, illetve a zenei (de főként a videó) streamelés hétköznapivá nem vált. Ezek ugyanis óriási adatmennyiségek továbbítását kívánják meg a rendszerektől, mely a régi szisztémában láthatóan recsegni-ropogni kezdett.

UPC vs. Externet

Az internetes adatmennyiség-robbanás történetéhez Magyarországon hozzátartozik, hogy miközben az internetfelhasználóknak mintegy 90-95 százaléka havonta alig használ (tölt le/fel) néhány száz gigabájtnyi adatot, 5 százalékuk ennek akár százszorosát is végzi, ezzel jelentős asszimetriát előidézve a rendszerben. És mivel az infrastruktúrát a szolgáltatóknak utóbbiakra kell paraméterezniük, miközben a folyamatosan a rendszerbe építendő "vasak árát" nem tudják a szolgáltatási díjakban érvényesíteni, az ügy egyre komolyabb feszültséget indukál.

©

A "UPC vs. Externet"-ügy kipattanását vélhetően egyik cégnél sem tudatosan segítették elő. Ugyanakkor – mutatott rá egy iparági bennfentes – a színfalak mögött valószínűleg nem csak e két cég között, hanem egyrészről a Digi és a Magyar Telekom, a másik oldaláról pedig tucatnyi kis, az Externethez hasonló cég közti vita zajlik. Csak ez volt az első, ami nyilvánosságra került. Az Externet szerverein lévő RTL Klub nem is a honlapján található szöveges-képes információk, mint inkább az RTL Most szolgáltatás miatt lehet a kiváltó ok: ezzel ugyanis sokan nézik vissza a csatorna műsorait, a Netflixhez hasonlóan – még ha más nagyságrendben is – komolyan terhelve az insfrastruktúrát.

Az ugyanakkor senkinek nem érdeke, hogy az interneten ne lehessen legálisan létező címeket elérni. A UPC és az Externet vitája ezért is várhatóan gyorsan megoldódik majd. A "hogyan" rész viszont egy komoly kérdés: a vita kimenetele, illetve a szabályozók esetleges lépései, meghatározók lehet a magyar netsemlegességi vitában.

(Frissítés: az oldalak péntek délután újra elérhetővé váltak a UPC hálózatán, de a háttérről egyelőre továbbra sincsen hivatalos közlemény.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rosszul alszik az Európai Tanács elnöke a kínos szófás eset óta

Rosszul alszik az Európai Tanács elnöke a kínos szófás eset óta

Az oroszoknak nem tetszik, ahogy a nyugat beszél a vakcinákról

Az oroszoknak nem tetszik, ahogy a nyugat beszél a vakcinákról

Fülöp herceg halála után egy időre a királynő is visszavonul, nemzeti gyász kezdődött az Egyesült Királyságban

Fülöp herceg halála után egy időre a királynő is visszavonul, nemzeti gyász kezdődött az Egyesült Királyságban