szerző:
hvg.hu

A Blancco diagnosztikai szoftverének segítségével az operátorok évente több millió telefont vizsgálnak át. Az összegyűlt adatokból pedig kiderül, melyek azok az okostelefonok, amelyekkel sok a probléma.

A vállalat első negyedéves jelentéséből kiderül, hogy az androidos okostelefonok gyakrabban hibásodnak meg, mint az iPhone-ok. Ezt számokra fordítva: míg az Apple készülékeinek 25 százalékánál lesz valamilyen hiba, addig az androidosok 44 százalékánál jön elő valamilyen technikai probléma. Ezen belül a Samsung Galaxy S6, a Galaxy S5 és a Lenovo K3 modellek felelnek a problémák jelentős részéért, összesen 19 százalékáért. Őket követi a harmadik generációs Moto G, valamint a Samsung Galaxy S6 Active.

A Blancco szerint az Android ellentmondásos. Az egyik oldalról a legnagyobb piaci részesedéssel bíró mobil operációs rendszer (minden 100 eladott készülékből 83 androidos), addig úgy tűnik, hogy a készülékek teljesítménye sokszor elmarad iPhone-ok mögött, és még a népszerű androidos készülékeket is összeomló alkalmazások jellemzik. Mindenesetre érdekes lesz látni, hogy megváltoztatják-e majd a fenti képet az idei új modellek – például a Samsung Galaxy S7 és az LG G5, valamint a tervezett iPhone 7.

©

A jelentésből további érdekességek is kiderülnek, például hogy a készülékmeghibásodások aránya lényegesen nagyobb Ázsiában (55%), mint Észak-Amerikában (27%) vagy Európában (35%), és Európában és Ázsiában a készülékek egyik legfőbb hibaforrása a Dual SIM.

Az iPhone modellek közül az iPhone 6 és az iPhone 5s felel a legtöbb hibáért. Az androidos készülékek 77 százalékán szoktak alkalmazások összeomlani, és az összeomlások jelentős része biztonsági alkalmazásokhoz kapcsolódik. A garanciális javításra visszavitt készülékek többségének nincs megállapítható műszaki problémája, ez az arány Észak-Amerikában a legmagasabb (73%), ezt Európa (65%), majd Ázsia (45%) követi. Erről egyébként ebben a cikkünkben írtunk részletesebben is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!