szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha éppen a gép előtt ül az ember, akkor egy könnyen beazonosítható jel alapján sejthető, hogy a Petya nevű vírus betette a lábát a számítógépre. Aki azonnal lép, az jó eséllyel nem veszti el a fájljait.

Több intézménynél is komoly fennakadásokat okozott a napokban a Petya nevű alapvírus legújabb variánsa. (Nem, a MÁV-nál nem ez, hanem valami egészen más volt a gond.) A kártevő fertőzését könnyű felismerni, ha az ember éppen a gép előtt ül: ha a számítógép váratlanul újraindul, majd az alábbi képernyő jelenik meg rajta, akkor jobb azonnal kikapcsolni a gépet.

A Hacker Fantastic becenéven twittelő biztonsági szakértő szerint ugyanis ez jelzi azt, hogy a vírus megkezdte a fájlok titkosítását. Így aki időben lép, az leállíthatja ezt a folyamatot.

©

Érdemes tisztában lenni vele, hogy nagyjából ugyanez látszik a képernyőn akkor is, amikor valamilyen merevlemezes hiba miatt a rendszer elindítja a CHKDSK lemezellenőrző folyamatot. A két dolgot nehéz megkülönböztetni, így aztán szinte biztos, hogy sok lesz a téves riasztás. De ha a jelenség bekövetkezik, akkor a jelenlegi, fokozottan vírusveszélyes helyzetben érdemes inkább a rosszabbik esetet feltételezni, kikapcsolni a számítógépet, és ezután megkérni egy szakembert arra, hogy biztonságos módon – például egy linuxos géppel – mentse le a merevlemezünkről az adatokat.

Ha a Petya végigér a kártékony folyamaton, akkor az alábbi, a fentihez hasonló, de már pénzt is követelő képernyő látható a monitoron.

©

Akinek még nem fertőződött meg a számítógépe, annak jó hír, hogy egyetlen egyszerű lépéssel megelőzheti, hogy ez megtörténjen: itt mutatjuk, hogy mit kell tenni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lezsák Sándorékhoz került Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet

Lezsák Sándorékhoz került Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet

Olcsóbb, könnyebb, erősebb: itt a Facebook új VR-szemüvege, az Oculus Quest 2

Olcsóbb, könnyebb, erősebb: itt a Facebook új VR-szemüvege, az Oculus Quest 2

Annyira kevés az utas, hogy újabb részt zárnak le Ferihegyen

Annyira kevés az utas, hogy újabb részt zárnak le Ferihegyen