szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A mesterséges intelligencia és az ember tudásában fontos különbség, hogy nekünk van képzelőerőnk a tervezéshez. A Google úgy döntött: ezt is megadja a gépeknek, itt az első próbálkozás.

Most már meg sem erőlteti magát a Google mesterséges intelligenciája, úgy győzi le az embert – írtuk korábban, amikor a sakknál jóval összetettebb go játékban a gép legyőzte a világ legjobb játékosát is, és bele sem "izzadt". Ehhez az is kell, hogy tervezzen a mesterséges intelligencia. Igen ám, de ez esetben kötött szabályok mentén kell ezt megtenni, vagyis nem feltétlen kell hozzá igazi képzelőerő, emberi kreativitás. Egy olyan komplexebb játékban, mint a Sokoban, viszont már igen, ezért a Google DeepMindot is ráeresztették.

A Sokoban az egyik legnehezebb fejtörő, ahol a játékosnak egy felülnézetes labirintusban kell dobozokat tologatnia a helyükre – egyszerre csak egy dobozt lehet mozgatni, és csak tolni lehet. Különböző elemek nehezítik a játékot, például teleportok, üregek, mozgó blokkok vagy egyirányú utak.

A Google azzal a szándékkal tette ezt, hogy az emberhez hasonlóan a gép képzeletfát tudjon kialakítani. Magyarul: többféle döntést maga elé képzeljen, majd mindegyikhez elképzelje, hogy azt meglépve milyen lehetőségei lesznek, és mi a leggyorsabb útja a megoldásnak.

Ezt mutatja be a videó is: jobb oldalt néha elképzelt lehetőségek jelennek meg, és azok elképzelt hatásai is, ezekből válogat a gép.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már lehet regisztrálni a falusi kisboltok támogatására

Már lehet regisztrálni a falusi kisboltok támogatására

Japán azt kéri Kínától, hogy hagyjon fel az anális koronavírustesztekkel

Japán azt kéri Kínától, hogy hagyjon fel az anális koronavírustesztekkel

Vakcinás csokinyuszival készül a húsvétra a maszkos mikulással világhíressé vált cukrász

Vakcinás csokinyuszival készül a húsvétra a maszkos mikulással világhíressé vált cukrász