Balogh Csaba
Balogh Csaba

Az biztos, hogy nem csak egy újabb díjcsomagon dolgoznak a Magyar Telekomnál, azt viszont egyelőre nehéz kikövetkeztetni, hogy mi is a nagy durranásnak ígért dolog. Tippjeink azért vannak, és a weboldaluk mélyén találtunk is egy-két árulkodó képet.

Egy új weboldal tűnt fel a neten a Magyar Telekom égisze alatt: a telekomgomb.hu, amely egyelőre a telekomgomb.hu/hamarosan oldalra irányít át. Itt egy egészen sejtelmes üzenet fogadja a látogatót.

Itt hamarosan megtalálod, amit keresel. Álmodtunk egy nagyot, az álom pedig tervvé és valósággá vált. Már alig várjuk, hogy neked is elmondhassuk.

Ebből egyértelműnek tűnik, hogy valamilyen nagyobb dobásról van szó, amelynek valóra váltása nem mindennapi dolognak számít, legalábbis a hazai környezetben.

A domaint nem a Telekom regisztrálta be, hanem a kommunikációs/kreatív ügynökségeként működő Mito, szeptember 4-én éjjel. Ebből túl sok mindenre nem következtethetünk. Sőt, még a webcím is kétértelmű lehet, hiszen utalhat gombra, de gömbre is – ez utóbbi például logikus név lehetne egy, az Amazon Echóhoz és az Apple HomePodhoz hasonló hangalapú otthoni asszisztens rendszerre. Ismételjük csak át a teaser oldal első mondatát:

Itt hamarosan megtalálod, amit keresel.

Ez utalhat arra is, hogy valamiféle keresést is lehet végezni a készülékkel, ez szintén erősíti a fenti, hanggal vezérelhető/kérdezhető digitális asszisztens kütyüs vonalat. A forráskódban elmélyedve találtunk azonban valamit, ami szinte biztossá teszi, hogy nem gömbről van szó, hanem gombról. Ezt ugyan már az azonnal látható háttérkép is sejteti, de az alábbi fotó azért már egy az egyben megmutatja, hogyan néz ki az újdonság (vagy legalábbis az egyik egysége).

©

De lenne itt egy talán még érdekesebb kép is.

©

Ez pedig a legárulkodóbb, és logózva is van, már-már termékfotónak látszik.

©

Ez határozottan egy (nyomó)gomb. Ezt látva adódik a kérdés: mégis mire lesz jó ez a gomb? Bemelegítésként álljon itt a T-System International februári videója, amelyben elhangzik:

Egy gomb – a legegyszerűbb felület a világon. Mégis a legösszetettebb folyamatok indíthatók el vele.

A fentebb már említett okos otthoni asszisztensrendszeren túl pár lehetőség még felmerült bennünk. Az egyik ilyen a segélyhívó. A Telekom tavaly óta fokozott hangsúlyt fektet a demenciakutatásra – ehhez egy telefonos játékot, illetve pár hete egy VR-es játékot is kiadtak –, az idősek segítése érdekében például egy ilyen ilyesmi segélyhívót is el tudnánk képzelni. A bajba jutott időseknek nem kell telefonálniuk, csak megnyomják a gombot, és már történik is az előre beprogramozott családtag és a mentők riasztása.

Eszünkbe jutott az is, hogy valamiféle webshopos bevásárlós gombról van szó. Mint az Amazon-féle Dash Wand: csak leolvas az ember egy vonalkódot vele, megnyomja a gombot, és a rendszer már tudja is, hogy a webshopból az adott termékből (pl. élelmiszer) szeretne rendelni, mert az fogyóban van.

És persze: attól, mert nem gömb, attól még lehet digitális asszisztens. Egy lehetséges forgatókönyvként eszünkbe jutott az emlékezetes reklámmal futó, még a matávos korszakból való Tudakozó Plusz szolgáltatás, melyen a vállalat munkatársai nem telefonszámos kérdésekre válaszoltak, hanem lényegében bármit meg lehetett kérdezni tőlük. Emlékezzen csak: akkor még nemhogy a telefonokon nem kerestünk annyit, mint ma, de sokan még számítógépen sem nagyon használták a keresőt.

Ennek mai, modern megfelelője lehetne, hogy gombnyomás után hangosan kérdezünk valamit a rendszertől, az pedig hangfelismerés és a kérdés értelmezése után megkeresi nekünk a választ a netről – mint mondjuk a Siri. Az a fentebb már említett digitális otthoni asszisztenses vonalat erősíti, de persze csak találgatás.

A legutolsó (termék)képen az is látszik, hogy a gomb mintha valahova felaggatható, odarögzíthető lenne. Legalábbis kis tapadókorongok/akasztók/lábak vannak az alján – bármire is engedjen ez következtetni.

Ön szerint mi az a Telekom Gomb?

Frissítés: kiderült, mi is az a Telekom Gomb. A mitós vonal bizonyult valósnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Kokárdás ’48-as cipőben lőtte első gólját az osztrák ligában Szoboszlai

Kokárdás ’48-as cipőben lőtte első gólját az osztrák ligában Szoboszlai

Lövöldözés egy utrechti villamoson: három ember meghalt, az elkövető szökésben

Lövöldözés egy utrechti villamoson: három ember meghalt, az elkövető szökésben

Baleset az M0-áson Csömörnél

Baleset az M0-áson Csömörnél

Sztrájktörők, riogatás és pszichés nyomásgyakorlás - hatodik napja tart a Hankook-sztrájk

Sztrájktörők, riogatás és pszichés nyomásgyakorlás - hatodik napja tart a Hankook-sztrájk

Nyári táborok: új trend, hogy a külföldön élő magyarok hazaküldik a gyereket nyárra

Nyári táborok: új trend, hogy a külföldön élő magyarok hazaküldik a gyereket nyárra

Mi történt az elvonó után? Curtis-dokumentumfilmmel jelentkezik a Tv2

Mi történt az elvonó után? Curtis-dokumentumfilmmel jelentkezik a Tv2