szerző:
hvg.hu

Nem is kell paranoiásnak lenni ahhoz, hogy attól féljünk, valamelyik weboldalról illetéktelen kezekbe kerül az e-mail-címünk. Megmutatjuk, hogyan ellenőrizhetjük pillanatok alatt ezt az ijesztő lehetőséget.

Egészen a web mélyére lehatolva kutakodik a Hacked Emails nevű szolgáltatás, hogy megvizsgálja, érintett az e-mail-címünk valamilyen kiszivárgásban.

Az oldal használata igen egyszerű, csak be kell írnunk a címmezőbe a megvizsgálni kívánt e-mail-címet, majd a Check gombra kell kattintanunk, és már érkezik is a megnyugtató vagy elszomorító eredmény – ez utóbbi esetben azonnal változtassuk meg az e-mail-címünket és a jelszavainkat is.

©

A site-on megnézhetjük a legnagyobb és legfrissebb adatkiszivárogtató oldalakat (friss statisztikákkal), és mindenképpen érdemes elkerülni ezeket, vagy legalábbis fenntartani olyan e-mail címet, amit csak ide használunk. Mindettől függetlenül azzal is sokat tehetünk a biztonságos netezésért, ha legalább félévente megváltoztatjuk a jelszavainkat, nem használjunk ugyanazt a jelszót különböző oldalakon, illetve ahol lehet, ott mindenképp válasszuk a kétlépcsős hitelesítést.

Az oldalhoz egyébként egy Chrome-bővítmény is tartozik, ami jelzi a Gmailben, ha olyasvalakitől érkezik elektromos levél, akinek az e-mail-címe kompromittált valamilyen kiszivárogtató oldalon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonlóan hasznos megoldásokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!