szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Orbis Flying Eye kórház orvosai az elmúlt két évtized alatt – az általuk betanított szakemberekkel – közel 15 millió ember látását kezelték, újra reményt adva ezzel a glaukóma és a hályog áldozatainak.

Az Orbis létrejötte az orvostudomány és a légi közlekedés szakembereinek köszönhető, akik még a hetvenes években határozták el, hogy olyan elmaradott országokban is lehetőséget biztosítanak szemműtétekre, ahol egyébként semmilyen fizikai és technikai körülmény nem lenne adott. Az Orbis Flying Line egyik gépe egy valódi repülő legenda: ez a legöregebb McDonnell Douglas DC-10-es, ami még használatban van. Kívülről úgy néz ki, mint egy utasszállító, de fedélzete valójában egy műtő, ahol az orvosok steril körülmények között hajthatnak végre szemműtéteket a világ legszegényebb országaiban is.

©

A gép csapata évente nyolc utazást bonyolít le: egy-egy küldetés levezénylése heteket vesz igénybe, de megéri, mert 20 év alatt 77 országba jutottak el, és több, mint 200 programot szerveztek, amelyek keretében több százezer ember egészségügyi gondjait orvosolták.

A Spektrum Grandiózus repülőgépek című műsorában bemutatott DC-10-es igen egyedi kinézetű, kétturbinás hajtású, stabilizátorral felszerelt repülőgép. 55 méter hosszú, majdnem 20 méter magas, szárnyfesztávja 47 méter. Az Orbis 1992-ben kapta meg, és közel két év és 15 millió dollár, vagyis mintegy 3,8 milliárd forintnyi befektetésre volt szükség, hogy egy mobil kórházzá alakítsák át. Az átépítésnek pedig nem csak a páciensek örülhetnek, hanem a helyi orvosok is, akik az első osztályból kialakított 41 székes videoszobából követhetik nyomon a műtétetek.

©

A Spektrum hatrészes sorozatában a repülő kórház mellett, több nagyszerű repülőgéppel is megismerkedhetnek a nézők, a leggyorsabb utasszállítóktól teherszállító óriásokig, sítalpakon járó sarkkutató gépekig. Az első rész premierje szombaton 14 órakor lesz. A repülő szemkórház belsejébe addig is benézhet egy videón, ha ide kattint.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Felcsúti Pert" ígért Fekete-Győr a programjában

"Felcsúti Pert" ígért Fekete-Győr a programjában

Doku360: A gyerekek is tudták, az iskolában mit mondhatnak

Doku360: A gyerekek is tudták, az iskolában mit mondhatnak

A szakmai szervezet szerint a napi működést veszélyezteti a járvány a kereskedelemben

A szakmai szervezet szerint a napi működést veszélyezteti a járvány a kereskedelemben