szerző:
hvg.hu

A repülőtér környékén élők valószínűleg órákon át tudnák sorolni, miért kényelmetlen ott lakni. (Igaz, arra is vannak érvek, miért kényelmes.) A legnagyobb gondot talán a zajszennyezés jelenti, ami a repülőtéri dolgozóknak is okozhat kellemetlenségeket. Az amerikai űrhivatalnál azonban kitaláltak valamit.

Repülőgépen utazni mindig remek móka, a repülőtér közelében élők azonban valószínűleg rácáfolnának erre az állításra. Nem is kell túlságosan messzire menni a panaszokért, Rákoshegyen például évek óta panaszkodnak az ott élők, amiért a repülőgépek túl nagy zajt csapnak. Erre a problémára is lehet megoldás a NASA új fejlesztése, ami jóval csendesebbé tenné a repülőgépeket.

A szakemberek nemrég fejezték be azokat a teszteket, amelyek során új fejlesztésű alkatrészekből összeállított gépekkel végeztek próbarepülést. Az eredmények szerint az új részeknek köszönhetően több mint 70 százalékkal sikerült csökkenteni a leszálló gépek által keltett zajokat. Vagyis ennyivel lettek és lehetnek a jövőben csendesebbek a repülők. A NASA szakemberei áramvonalasabbá tették a futóműveket és a szárnyakat is, amelyek így jóval kisebb zajszennyezéssel járnak.

©

Azt egyelőre nem tudni, a fejlesztés mikor jelenhet meg a polgári repülésben, de – ahogy mondani szokás – igény, az volna rá.

Amit viszont már most megtudhat: miért mindig bal oldalon szállunk be a repülőbe?

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

3D-s ülőhelyválasztást vezetett be az Emirates

Újgenerációs ülőhelyfoglalást tett elérhetővé honlapján és alkalmazásaiban az Emirates – ezzel az első légitársasággá vált, amely digitális felületein VR technológiát alkalmaz. A honlap látogatói 3D-s, 360 fokos betekintést nyerhetnek az Emirates A380-as és Boeing 777-es járatainak belsejébe. A vállalat közlése szerint az utasok így megismerhetik ülőhelyüket és felfedezhetik a fedélzeti eszközök nyújtotta lehetőségeket.