szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államokban az összeesküvés-elméleteiről ismert Alex Jones több Facebook-oldalát is törölték Zuckerbergék, az Apple és a Spotify eltávolította a podcastokat a platformjukról, a YouTube pedig törölte a csatornáját.

Európában sokaknak nem csengett ismerősen Alex Jones neve, de az elmúlt hetekben ez megváltozott. Az amerikai férfit leginkább az InfoWars nevű csatornájáról ismerni, ahol rendszerint kendőzetlenül ad hangot véleményének, hol a politikával (és így például Donald Trumppal) kapcsolatban, hol a világot érintő egyéb dolgokról. Gyakran – mondjuk így – figyelmen kívül hagyva mások jogait. Július végén a Facebook 30 napos felfüggesztéssel büntette, miután sokadik figyelmeztetésre sem változtatott stílusán, előtte pedig a YouTube-nál került bajba. Most azonban ennél is szigorúbban csaptak le a konteógyárosra.

Az Apple több száz podcastot törölt az iTunesról és a Podcast alkalmazásából, amelyek Alex Joneshoz vagy az InfoWarshoz kötődtek. A cég indoklása szerint azért, mert nem tolerálják a gyűlöletbeszédet. De lépett a Facebook, a YouTube és a Spotify is.

A Facebook szintén hétfőn törölte az InfoWars oldalt – ők is a gyűlöletbeszédre hivatkozva –, a YouTube-csatornája pedig elérhetetlenné vált. Jones minderre Twitteren reagált, aki szerint a világ legerősebben cenzúrázott csatornája lett az övé.

Mindeközben a Spotify sem tolerálta tovább a konteógyáros munkásságát, hétfőn törölték az adásait tartalmazó lejátszási listákat. Közleményükben azt írták, mivel a The Alex Jones Show folyamatosan megsértette a közösségi irányelveket, kitiltották készítőjét a platformról.

Azt a Mashable vette észre, hogy az InfoWars hivatalos alkalmazása továbbra is elérhető mind az Apple-féle App Store-ban, mind a Google-féle Play áruházban. Igaz, nem túl népszerű: nyilvános adat ez utóbbi helyen látszik, a számláló 10 ezernél valamivel több letöltést mutat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
440 pénzügyi cég költözött a Brexit miatt Londonból az EU-ba

440 pénzügyi cég költözött a Brexit miatt Londonból az EU-ba

Jutalmat kínálnak a védőoltásért több német üzletláncnál

Jutalmat kínálnak a védőoltásért több német üzletláncnál

Hologram segítségével hoztak össze egymástól távol élő brit családokat

Hologram segítségével hoztak össze egymástól távol élő brit családokat