szerző:
hvg.hu

Az Airbus régóta tökéletesítgeti a Zephyr nevű napelemes robotrepülőgépét, amellyel most minden korábbi rekordot megtöntöttek az egyhuzamban repülés terén.

Bő három évvel ezelőtt igen ambíciózus tervekkel állt elő a Facebook: olyan drónt akartak építeni, amely a napelemekből nyeri az energiát és ami képes körülbelül 3 hónapon át a levegőben maradni. Az Aquila fejlesztése szépen haladt előre, másfél hónapja azonban bejelentették, megszüntetik a projektet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy napelemes drón nélkül maradt volna a világ.

Az Airbus szintén sok energiát fektetett a napelemes drónok készítésébe, a Zephyr névre keresztelt légi járművet évek óta tökéletesítik, majd az idei a Farnborough International Airshow légiexpón be is mutatták. Hogy mennyire is van már kész állapotban, azt tükrözi első eredménye is: az Airbus repülője világrekordot állított fel a folyamatos repülés "kategóriájában".

©

A cég szerint a napenergiával működő Zephyr S modell 25 napon keresztül repült megszakítás nélkül, ami hihetetlenül nagy teljesítmény. A korábbi rekordot szintén a Zephyr tartotta, az "csak" 14 nap volt. Mindezek láttán valóban a Facebook korábbi vállalása valóban ambíciózusnak tűnik.

©

A gép nagyjából 21 km-es magasságban repült, amelyre csak kevés gép – például a Concorde és az SR-71 Blackbird – volt képes. Mindez azt jelenti, hogy a működését nem befolyásolja az időjárás, így könnyebben el tudja végezni a rábízott feladatokat. Ez lehet felderítés vagy épp a kommunikációs csatornák biztosítása. És mivel a felszállása is egyszerűen megoldható, így jóval olcsóbb üzemeltetni, mint egy műholdat.

A brit hadsereg már be is rendelt belőle hármat, amelyek már nem prototípusok, hanem élesben működő gépek lesznek. Az Airbus eközben azt tervezi, hogy Ausztráliába teszik át a gyártást, és megépítik a Zephyr S-nél is jobban teljesítő modelt, a Zephyr T-t.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Szökött foglyot keres a rendőrség

Szökött foglyot keres a rendőrség

Jön a Dead Kennedys

Jön a Dead Kennedys

„Az ukrán vendégmunkás már lejárt lemez, jönnek a burmaiak és a vietnamiak”

„Az ukrán vendégmunkás már lejárt lemez, jönnek a burmaiak és a vietnamiak”

Mikor jelenik meg végre tényleg a "jövő mobilja"?

Mikor jelenik meg végre tényleg a "jövő mobilja"?

Mi a jó gyereknevelés titka?

Mi a jó gyereknevelés titka?

Itt a legújabb kormányplakát - fotó

Itt a legújabb kormányplakát - fotó