szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Airbus régóta tökéletesítgeti a Zephyr nevű napelemes robotrepülőgépét, amellyel most minden korábbi rekordot megtöntöttek az egyhuzamban repülés terén.

Bő három évvel ezelőtt igen ambíciózus tervekkel állt elő a Facebook: olyan drónt akartak építeni, amely a napelemekből nyeri az energiát és ami képes körülbelül 3 hónapon át a levegőben maradni. Az Aquila fejlesztése szépen haladt előre, másfél hónapja azonban bejelentették, megszüntetik a projektet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy napelemes drón nélkül maradt volna a világ.

Az Airbus szintén sok energiát fektetett a napelemes drónok készítésébe, a Zephyr névre keresztelt légi járművet évek óta tökéletesítik, majd az idei a Farnborough International Airshow légiexpón be is mutatták. Hogy mennyire is van már kész állapotban, azt tükrözi első eredménye is: az Airbus repülője világrekordot állított fel a folyamatos repülés "kategóriájában".

©

A cég szerint a napenergiával működő Zephyr S modell 25 napon keresztül repült megszakítás nélkül, ami hihetetlenül nagy teljesítmény. A korábbi rekordot szintén a Zephyr tartotta, az "csak" 14 nap volt. Mindezek láttán valóban a Facebook korábbi vállalása valóban ambíciózusnak tűnik.

©

A gép nagyjából 21 km-es magasságban repült, amelyre csak kevés gép – például a Concorde és az SR-71 Blackbird – volt képes. Mindez azt jelenti, hogy a működését nem befolyásolja az időjárás, így könnyebben el tudja végezni a rábízott feladatokat. Ez lehet felderítés vagy épp a kommunikációs csatornák biztosítása. És mivel a felszállása is egyszerűen megoldható, így jóval olcsóbb üzemeltetni, mint egy műholdat.

A brit hadsereg már be is rendelt belőle hármat, amelyek már nem prototípusok, hanem élesben működő gépek lesznek. Az Airbus eközben azt tervezi, hogy Ausztráliába teszik át a gyártást, és megépítik a Zephyr S-nél is jobban teljesítő modelt, a Zephyr T-t.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!