szerző:
hvg.hu

Az áruházak meglévő halogénizzó-készleteiket még értékesíthetik, de már nem szerezhetnek be újabbat az Európai Unió területén szeptember 1-jétől érvényes kereskedelmi tilalom értelmében.

Az elfekvőben lévő darabok még ott vannak a boltokban, de hamarosan telesen eltűnnek a halogénizzók – csaknem 60 évvel azután, hogy elkezdték kivilágítani utcáinkat és otthonainkat. Az Európai Unióban szeptember 1-jétől tiltott az ilyen lámpák forgalmazása, a kereskedők is csak azt értékesíthetik, melyet már korábban megrendeltek, de még nem sikerült eladniuk.

Kereslet biztosan lesz a felhalmozódott maradványra, mert a halogénizzók beszerzése kevesebbe kerül: sokkal olcsóbbak, mint a modernebb, LED-es társaik, és vannak, akik csak az olcsóbb villanykörtét engedhetik meg maguknak. Nem árt azonban tudni, hogy pénzügyileg már középtávon is nagyobb gondot okoznak a halogének: LED-es fényforrások használatával 80 százalékkal csökkenthető az áramszámla.

A szakétők azt javasolják, hogy ne rohanjon mindenki azonnal a boltokba, elég akkor LED-re cserélni az otthon még meglévő halogénizzókat, amikor azok tönkremennek. A csere zökkenőmentesen fog működni, a fényforrások foglalata ugyanazon szabványok szerint készül.

Vannak hátulütői is

A tömeges LED-es áttérésnek azonban van negatívabb következménye is. A tudósok rámutattak, hogy a LED-izzós közvilágítás zavarhatja az alvásunkat, majd arra is fény derült, hogy sok olyan dolgot kivilágítunk, amit korábban a magas költségek miatt nem tettünk volna, ezzel pedig növeljük a fényszennyezettséget.

Ezen a terén egyébként igen rosszul állunk: az európai és észak-amerikai emberek 99 százaléka marad le a csillagos égbolt gyönyörű látványáról bizonyos fokú fényszennyezettség miatt. Egy korábbi cikkünkben meg is nézheti, hogy milyen élményről maradunk le emiatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!