szerző:
MTI / hvg.hu

Ismét leállítottak a forgalmat a londoni Gatwick repülőtéren, miután újabb drón tűnt fel a légikikötő környékén.

Ismét leállították egy időre a forgalmat péntek este a londoni Gatwick repülőtéren, újabb drón észleléséről szóló hírek miatt. A második legnagyobb brit repülőtéren hozzávetőleg 80 percnyi szünet után újraindult a forgalom, amely az esti incidenstől eltekintve egész nap folyamatos volt.

A Londontól délre fekvő hatalmas légikikötőt előzőleg 33 órán át zárva tartották, miután szerda éjszaka és csütörtökön távirányítású repülő szerkezetek a hatóságok becslése szerint 40-50 alkalommal berepültek a repülőtér légterébe.

A péntek esti újbóli drónészlelésről szóló híreket a hatóságok kivizsgálták. Gatwick tájékoztató szolgálata a nem egészen másfél órás újbóli lezárás feloldása után közölte, hogy az előző napi zárlat idején foganatosított "katonai intézkedések" lehetővé tették a repülőtér biztonságos újraindítását.

A területileg illetékes Sussex megyei rendőrség munkáját csütörtök este óta segíti a brit hadsereg, de e segítség mibenlétéről a brit kormány és a rendőrség nem közölt részleteket, és az sem ismert, hogy a péntek esti drónészlelés után pontosan milyen intézkedések történtek a forgalom újraindítása érdekében.

A péntek reggelig tartó repülőtéri zárlat 760 járatot és legalább 110 ezer utast érintett, és a felfordulás áthúzódó hatásai miatt pénteken is voltak késések, illetve törlések. A pénteki menetrendben szereplő két budapesti járat azonban, amelyeket az easyJet brit légitársaság közlekedtet, elindult. Az előző napi zárlat alatt e két budapesti járatot is törölték.

©

A sussexi rendőrség pénteken közölte, hogy számos nyomon kutat az elkövetők után, és azonosított több olyan személyt is, akik "érdekesek" lehetnek a vizsgálat szempontjából. A rendőrségi közlemény további részleteket nem tartalmazott, de a BBC rádió értesülései szerint vizsgálják egyebek mellett azt, hogy nem környezetvédelmi csoportok akciójáról van-e szó.

Steve Barry, a Sussex megyei rendőrség parancsnokhelyettese a BBC-nek pénteken elmondta: nem terrorcselekmény történt, és a hatóságok külföldi kormányok felelősségét is kizárták. Barry igen súlyos bűncselekménynek nevezte a történteket.

Chris Grayling brit közlekedési miniszter a BBC rádió pénteki hírműsorában szintén bűncselekménynek minősítette az incidenst, és kijelentette, hogy az elkövetők több év börtönnel számolhatnak. A brit törvények alapján közforgalmú repülőterek egy kilométeres körzetében magánszemélyek számára tilos drónok reptetése.

A közlekedési miniszter is hangsúlyozta, hogy nem terrorcselekmény történt, de a kialakult helyzetet "világszerte példa nélkülinek" nevezte.

A Gatwick felé úton lévő járatokat csütörtökön széles földrajzi körben irányították át más repülőterekre: sok gép szállt le a közeli Heathrow-n - a legnagyobb forgalmú londoni repülőtéren -, illetve a Londontól északra fekvő Lutonon, de átirányítottak érkező gépeket a több száz kilométerre fekvő Manchesterbe, Liverpoolba, Birminghambe, Cardiffba, Glasgowba, sőt Párizsba és Amszterdamba is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Andy Vajna halála óta már 30 százalékot zuhantak tőzsdei cégének részvényei

Andy Vajna halála óta már 30 százalékot zuhantak tőzsdei cégének részvényei

Új tulajdonosa van a magyar McDonald’snak

Új tulajdonosa van a magyar McDonald’snak

A Pappa Piától Robert de Niróig - Fotógaléria Andy Vajna utolsó tíz évéből

A Pappa Piától Robert de Niróig - Fotógaléria Andy Vajna utolsó tíz évéből

17 millió forintot kapott egy csaló egy 89 éves nőtől

17 millió forintot kapott egy csaló egy 89 éves nőtől

A világ leggazdagabb 26 emberének vagyona annyi, mint a legszegényebb 3,5 milliárdnak

A világ leggazdagabb 26 emberének vagyona annyi, mint a legszegényebb 3,5 milliárdnak

Hímsoviniszta disznó a szőrös lábú feminista ellen

Hímsoviniszta disznó a szőrös lábú feminista ellen