szerző:
hvg.hu

A világ legvékonyabb kijelzőkeretű notebookját mutatta be az ASUS, igaz, ehhez kölcsönvett egy viszonylag friss jellemzőt a mobilvilágból.

Bár korábban is alkalmazták már kisebb gyártók, a 2017-es jubileumi iPhone-nál ismerhette meg a világ azt a bizonyos szenzorszigetet (notchot), amelyik többek között a szelfikamerát is takarja. Kezdetben sokan gúnyolódtak ezen a megoldáson (például a Samsung is), azonban lassanként az androidos világ is a magáévá tette ezt a megoldást (beleértve a Samsungot is).

A notch az idők során azért ilyen-olyan átalakításokon átesett, a már említett Samsung például többféle megoldást is kínál: szenzorsziget helyett kis lyukat (Infinity O), V alakú bevágást (Infinity V), U alakú bevágást használ.

Szóval megszoktuk már a notchot a mobilvilágban, de arra csak kevesen gondoltak, hogy a notebookok közé is beférkőzik ez a jellemző. Az ASUS kiadta a ZenBook S13 notebookot, méghozzá szenzorszigettel. Ezúttal azonban ne bevágást képzeljünk el, az ASUS ehelyett egy kis kitüremkedést tett a képernyő tetejére, ez alatt bújik meg a webkamera. A megoldás előnye, hogy igencsak vékony lehet a keret a 13,9”-es kijelző körül (büszkén hirdeti is a gyártó, hogy ennek a gépnek van a legvékonyabb kerete a világon), és így a ZenBook S13 képernyő-test aránya 97 százalék (ez is egyedülálló a világon). Még a notch nélküli „csupakijelzős” Oppo Find X telefonnál is „csak” 94 százalék ez az arány.

©

Ami a specifikációkat illeti, a Windows 10-et futtató gépet jól eleresztették. Lehet választani a négymagos, nyolcadik generációs Intel i5 vagy Intel i7 processzor közül, és akár 16 GB RAM is dolgozhat a gépben 1 TB-os SSD mellett. Opcionális az Nvidia MX150 grafikus kártya. Van ujjlenyomat-olvasó is, a toucpadbe építve. A 13,9”-es IPS kijelző felbontása 1920 x 1080 pixel. A notebook összességében 12,9 mm vékony, és a tömege alig több egy kilónál (1,1 kilogramm).

A ZenBook S13 valamikor az év elején jelenik majd meg, de az áráról egyelőre még nincs információ.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megtalálták a két lopott pingvint

Megtalálták a két lopott pingvint

Újra árat emel a posta

Újra árat emel a posta

Ápolási díj: pontozással döntik el, ki mennyi pénzt kaphat

Ápolási díj: pontozással döntik el, ki mennyi pénzt kaphat

Stephen King rémmeséiből készül sorozat

Stephen King rémmeséiből készül sorozat

Visszatér a tél, érkezik a hó

Visszatér a tél, érkezik a hó

Kereskedelmi háború: Washington engedhet Pekingnek

Kereskedelmi háború: Washington engedhet Pekingnek