szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A svéd bútorgyártó cég ezúttal egy jól ismert gyerekjátékot gondolt újra, amivel tehermentesíteni szeretné a környezetet.

Az elmúlt években több olyan döntést is hozott az IKEA, amellyel a cég ökológiai lábnyomát igyekeznek csökkenteni. Nemrég például bejelentették, hogy használt bútorokat is árulni fognak, de felhasználnák termékeikben a műanyag hulladékot, 2020-tól pedig nem árulnak több olyan műanyag dolgot, melyet egyszer lehet használni. És ez még csak néhány olyan lépés, amit az elmúlt években tett meg a svéd bútorgyártó cég, most pedig egy újabb projekttel rukkoltak elő: segítenének megtisztítani a folyók vizét.

A cég egy távirányítással működő hajót készített, amit pont úgy lehet irányítani, mint a drónokat. Egy ilyen eszközzel a kezelő akár 20 kg szemetet is össze tud szedni, így egy flottával már jelentős mennyiségű szemetet lehetne kihalászni a folyóból.

©

Az eszköz nem véletlenül annyira ismerős, a cég ugyanis a Smakryp néven ismert, fürdőkádakba való gyerekjátékot „nagyította” fel. A Good Ship névre keresztelt eszközt kedden Londonban próbálják majd ki, vezetni pedig az érdeklődőknek is lehetőségük lesz. Miután végeztek, a hajókat a Hubbub nevű, a fenntarthatóságért küzdő jótékonysági szervezetnek adományozzák.

A svéd cégnek egyébként már van víztisztító projektje, a Temzéből évente közel 300 tonna hulladékot halásznak ki. Hogy kiterjesztik-e programjukat, és készül-e majd több a szemétszedő hajóból, arról egyelőre nem tudni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Az IKEA új polca nagyot fog szólni, de szó szerint

Megszületett az IKEA és Sonos együttműködésének első gyümölcse. A két vállalat első, még prototípusként létező munkája szó szerint nagyot fog szólni: ez egy olyan hangszóró, ami egyben polcként is használható. A vezetéknélküli újdonság ráadásul a bútorgyártó otthoni okoskiegészítőivel is kompatibilis.

Történelmet írt a Barátok közt

Történelmet írt a Barátok közt

Hont András: Mit üzen a magyar ellenzéknek Minszk?

Hont András: Mit üzen a magyar ellenzéknek Minszk?

Több ezer éves kelta kés került elő egy szolnoki ruhásszekrényből

Több ezer éves kelta kés került elő egy szolnoki ruhásszekrényből