szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az IKEA két év múlva már sem az áruházaiban, sem az éttermeiben nem akar majd egyszer használatos műanyagot látni.

Az üvegházhatású gázok kibocsátása mellett legalább akkora probléma, hogy lassan belefulladunk a műanyagszemétbe. Ám míg előbbiről rendszeresen hallani, a tengerekben úszó szemétszigetekről szóló hírek és a műanyag okozta problémák csak az elmúlt hónapokban jutottak el a közvéleményig. Szerencsére azonban úgy tűnik, gyorsabb lesz rá a válasz, mint a légszennyezésre.

Május végén például kiderült, a teljes EU-ban betiltanák a műanyag fültisztító pálcikát, a szívószálat és a műanyag evőeszközöket, világszerte pedig már több mint 60 ország tesz már intézkedéseket a műanyaghulladékok egyre súlyosbodó problémájának kezelése érdekében. Most pedig egy világcég állt be a műanyagot ignorálók sorába.

©

A CNN Money beszámolója szerint az IKEA a napokban elkötelezte magát amellett, hogy 2020-ra minden áruházából és étterméből kitiltsa az egyszer használatos műanyagokat. Mindez azt jelenti, hogy beszünteti a műanyag szívószálak, tányérok, poharak, hűtőzacskók, műanyaggal bevont papírtányérok és poharak, illetve szívószálak árusítását. Emellett az éttermekből is eltűnnek a szívószálak, műanyag poharak és minden más, egyszer használatos műanyag eszköz.

Az IKEA szerint mindez egy nagyobb stratégia része, amelyben 2030-ra szeretne egy élhetőbb bolygót teremteni. Ennek köszönhetően 2020-ra már csak megújuló energiaforrásból dolgozna, és a termékeit is újrahasznosított anyagokból állítaná elő. A házhozszállításban pedig szintén zéróemissziós értéket érne el 2025-ig.

©

Az IKEA eddig 1,7 milliárd eurót (mintegy 534,6 milliárd forint) fektetett a megújuló energiába. A jövőben 416 szélturbinát építene, eddig pedig már több mint 750 ezer napelemet telepített az IKEA épületeire.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!