szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Samsung úgy gondolja, hogy felesleges erőltetnie a streaming ellenében a Blu-ray technológiát: nem ad ki már új lejátszókat az Egyesült Államokban. Többek szerint ez már a teljes üzletág feladását is jelentheti.

Bye-bye Blu-ray: a Samsung maga mögött hagyta ezt a technológiát, legalábbis az Egyesült Államokban, ahol nem fog új Blu-ray és 4K Blu-ray lejátszókat forgalmazni – írj a Cnet, a Samsung szóvivőjének nyilatkozatára hivatkozva. A hírt többen is úgy kódolták, hogy akár teljesen kiléphet a Blu-ray üzletből a Samsung, bár azért azt tudni kell, hogy a gyártónak még nagyon sok modellje van értékesítésben. A The Verge mindenesetre a Samunghoz fordult a hír tisztázása érdekében.

Korábban a Forbes arról számolt be, hogy a Samsung csak a 4K-s lejátszók forgalmazását szünteti be, és továbbra is kibocsát új 1080p-s eszközöket, azonban a dél-koreai óriás a Cnetnek adott nyilatkozatában megerősítette, hogy ilyen eszközöket sem fog árulni a jövőben.

©

Mindez nem túl meglepő annak ismeretében, hogy a teljes Blu-ray lemezeladások 11,8 százalékkal csökkentek 2018 harmadik negyedévében. Még mellbevágóbbak az adatok, ha azt nézzük, hogy a Blu-ray értékesítés 5,3 százalékával szemben 57,9 százalékot mondhatnak a magukénak a DVD-k (igen a DVD-k) az amerikai piacon. A Digital Entertainment Group szerint 2018 első hónapjaiban 2,3 millió olyan eszközt adtak el az Egyesült Államokban, amelyek képesek 4K Blu-ray lejátszására, de ebbe beletartoznak azok a játékkonzolok, amelyeken ugyan megvan a lehetőség, de sosem fognak ilyen filmeket lejátszani rajtuk.

Az sem kedvező, hogy a Samsung eszközei nem támogatják a Dolby Visiont, csak a HDR10 és HDR10+ szabványt, és ez tovább szűkíti a piacukat. Az egyik rivális, az Oppo készülékei mind a Dolby Visiont, mind a HDR10-et támogatták, ennek ellenére döntött a gyártó úgy, hogy 2018 áprilisában befejezi a 4K Blu-ray lejátszók gyártását.

Azért a Blu-rayt még nem kell teljesen leírni, hiszen még mindig ez a szabvány kínálja a legjobb módját annak, hogy közel moziminőségben lehessen filmeket nézni. Más kérdés, hogy mennyire fontos ez a felhasználóknak, akik ma már inkább előfizetnek a Netflixre vagy az Amazon streaming szolgáltatására, mint hogy fizikai lemezeket vegyenek.

A Cnet azért megjegyzi, hogy nem mindenki olyan borúlátó a technológiával kapcsolatban, mint a Samsung: a Sony új készülékek kiadását tervezi ebben az évben, a Panasonic pedig nemrég indította el külföldi piacokon a DP-UB9000 lejátszót.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!