szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A közösségi médiára sokan nem úgy tekintenek, ahogy alkotóik szeretnék, ezért gyakran változtatnak rendszerükön. Az Instagram is tesztel egy ehhez kapcsolódó dolgot.

A közösségi média mára jelenséggé vált, amihez az oldalakon látható lájkoknak is sok közük van. Ezekre többen azonban nem úgy tekintenek, ahogy kellene: a szakemberek nem véletlenül figyelmeztetnek, hogy a másik fotójának kedvelése olyan, mint a droghasználat.

[Zacher Gábor: „Ma már előbb nyúlunk a mobilunkhoz, mint magunkhoz”]

A technológiai vállalatok közül vannak, amelyek megpróbálnak tenni ez ellen, és úgy tűnik, az Instagram is valami ilyesmit tervez: "eltüntetnék" a lájkokat az oldalról, hogy a felhasználók arra fókuszáljanak, amire a szolgáltatás való.

Az Instagram több alkalommal hangsúlyozta, hogy a képmegosztó nem a követők és a feltöltött képekre adott kedvelések gyűjtögetésére szolgál. A Facebookhoz hasonlóan ez is egy kifejezőeszköz, ahol a felhasználók szó szerint betekintést adhatnak az őket érdeklő világba és mindennapjaikba.

A szokatlan újítást a programváltozásokat rendszerint kiszúró Jane Manchun Wong vette észre: az Instagram egy olyan verziója került hozzá, amelyben a fotók alatti lájkok számát már nem mutatja az app, mintha eltűntek volna.

A tesztelés alatt álló dologhoz az Instagram egy magyarázó szöveget is mellékelt, ahol azt írták, a felhasználók érdekeit szolgáló változással azt szeretnék, ha a követők a megosztott tartalomra figyelnének, és nem arra, hogy a posztot hányan kedvelték. (A lájkok csak vizuálisan tűnnek/tűntek el, a képek feltöltője továbbra is látja azokat.)

Az Instagram a TechCrunch kérdésére elismerte, hogy esetleges újdonságról van szó, amit egyelőre csak a kísérletben részt vevő felhasználók látnak. Hogy mikor lesz belőle éles, publikus verzió, azt nem közölték.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!