szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Facebook F8 fejlesztői konferenciáján több olyan funkcióról is lerántották a leplet, amiket a következő hónapokban kaphat meg a Facebook Messenger.

Az elmúlt hónapokban számos változáson esett át a Facebook üzenetküldő applikációja, a Messenger. Januárban végre megérkezett az új dizájn, amit már bő fél évvel korábban megígértek, és amitől sokkal átláthatóbb lett az applikáció. Aztán jött a titkos kapcsoló, majd élesítették is a sötét módot, és akkor még az álomfunkcióról – hogy törölhetjük a másik fiókjából is a neki elküldött üzenetünket – nem is beszéltünk. A Facebook kedden kezdődött F8 fejlesztői konferenciáján kiderült, 2019-ben további fontos változások jönnek a Messengerbe.

Zuckerbergék azt tervezik, hogy még az idei évben "könnyítenek" a Messengeren, egy külön felületen láthatjuk majd a családtagokat és a közeli barátokat, érkezik egy "Watch party" funkció, egy asztali gépre szánt applikáció, valamint a végpontok közötti titkosítás is.

Az első lépés, vagyis a Messenger könnyítése az applikáció sebességének és a mobil tárhelyének tehet jót. Hogy mennyire lehet gyors, arról árulkodik, hogy a cég a fejlesztésekhez a "LightSpeed", vagyis a Fénysebesség nevet választotta. Állítólag két másodperc alatt töltődik majd be. A méretét tekintve a cél az, hogy kevesebb mint 30 MB-ot foglaljon el a mobil tárhelyéből, ami jó 70 MB-tal kevesebb a mostani méreténél.

©
©

A Facebook egyébként korábban már elkészítette a Messenger könnyített változatát, a lényegében bárki által letölthető Messenger Lite-ot, ami a régebbi készülékeken tud remekül futni – igaz, néhány funkciót épp emiatt kihagytak belőle.

A másik, idén érkező újdonság, hogy dedikált helyet kapnak a Messengerben a családtagok és a közeli barátok. Hogy ez pontosan hogyan fog kinézni, az egyelőre nem világos. Az viszont igen, hogy miért akarják a "Watch partyt" elklészíteni a fejlesztők. A cég szerint nagyjából 410 millió felhasználó használja havonta a videochat funkciót, és körülbelül 2 milliárd percet töltünk videós kontent nézésével a Facebookon. Így aztán érthető, hogy a kettőt egybe akarják gyúrni, így a barátokkal egyszerre nézhetünk meg egy videót – akár úgy, hogy csak írásban beszélünk közben egymással, akár úgy, hogy videotelefonálunk alatta.

©

További, szintén izgalmas újdonság, hogy a Facebook asztali gépekre letölthető alkalmazást is készít a Messengerből. (Telepítés nélkül, böngészőben már régen megy a messenger.com, sőt külön letölthető szoftver is készült belőle, de az asztali alkalmazásboltokba még nem tette be a Facebook. Az app a windowsos és a MacOS-gépekre egyaránt elérhető lesz, és nagyjából mindent tudni fog, amire most a mobilos verzió képes.

©

Szintén nem elhanyagolható újítás csak a végpontok közötti tikosítás bevezetése. Mark Zuckerberg még a tavalyi adatszivárgási botrányok után tett ígéretet, hogy biztonságosabbá teszi a platformjait.

A Facebook gondolt az üzleti felhasználókra is – belőlük jelenleg mintegy 40 millió van –, számukra egy foglalási rendszert készítenek el. Ennek segítségével az ügyfelek könnyen törölhetnek vagy épp módosíthatnak egy foglalási időpontot.

Hogy pontosan mikor érkeznek meg a frissítések, egyelőre nem tudni, de az F8 fejlesztői konferencián arról beszéltek, már mindegyik tesztelés alatt áll, így a következő hónapokban szép sorban akiválhatják majd őket.

Ha máskor is tudni szeretne a Facebook új funkcióiról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még a hétvégén is fagyni fog

Még a hétvégén is fagyni fog

Ha a kormány nem titkolná az oltásokra érkezett panaszokat, kevésbé tartanánk a keletiektől

Ha a kormány nem titkolná az oltásokra érkezett panaszokat, kevésbé tartanánk a keletiektől

„Mari! Én nagyon szeretem magát!” –  Alföldi Róbert így köszönt el Törőcsiktől

„Mari! Én nagyon szeretem magát!” – Alföldi Róbert így köszönt el Törőcsiktől