szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezrek zendítenek rá rendszeresen plázákban és utcákon, sőt, meccseken is a hivatalos kínai himnusz helyett.

Tüntetések Hongkongban
Soha nem látott tüntetési hullám söpört végig Hongkongon, miután 2019 tavaszán a helyi törvényhozás megpróbálta megkönnyíteni a szökevények kiadatását Kínának. Bár a törvényt rég visszavonták, a demonstrációk a nyáron zavargássá fajultak. Ősszel ismét fellángolt az erőszak, a rendőrök már éles lőszert is használtak. Kövesse velünk a demonstrációk legfrissebb fejleményeit!
Friss cikkek a témában

Egy online fórumon született a hongkongi tüntetések hivatalos dala, amelyet a demonstrálók egyre többször kezdenek énekelni. Előfordult már az is, hogy a kínai himnuszt kifütyülték egy focimeccsen, és helyette az új, Dicsőség Hongkongnak című dalt kezdte énekelni a közönség.

BBC-nek sikerült elérnie a dal szerzőjét, egy bizonyos "Thomast", aki azt mondta, egy olyan dalt akart írni, ami bemutatja a demokráciáért és szabadságért folytatott harcot. A dalt augusztusban kezdte írni, és nemrég jött ki a végső változatával a neten, ezt hamar fel is kapták. Az elmúlt napokban többször is tartottak tömeges énekléseket Hongkongban.

A dal szerzője azt is mondta, egyesíteni akarta vele az embereket, mert nem igazán tehetnek mást azon kívül, hogy szlogeneket skandálnak és énekelnek, főleg úgy, hogy három hónapja tartanak a tiltakozások és az emberek elkezdtek elfáradni. Bár nem volt szándékos az időzítés, de azt mondta, úgy tűnik, a dal most új erőt adhat a tüntetéseknek.

A dalra a tiltakozók több helyen is rázendítettek, de ez ellendemonstrációkat is indukált, előfordult, hogy Kína-pártiak hazafias dalokat kezdtek énekelni vele párhuzamosan.

Bár Hongkong hivatalos himnusza jelenleg a kínai, egyes demonstrálók már azt gondolják, hogy a mostani demonstrációk során született dalnak kellene átvennie a helyét.

Vasárnap egyébként bár a rendőrség nem engedélyezte, ismét tízezrek tüntettek a Civil Human Rights Front demonstrációján kormány ellen. A tömeg mintegy két kilométeren át vonult a Hongkong központi részén található bevásárló utcáktól az üzleti negyedig. A demokráciapárti tiltakozók közül sokan amerikai vagy brit zászlót lobogtattak, míg néhányan kínai zászlókat égettek, és letépdesték a Kínai Népköztársaság megalakulásának október 1-én esedékes 70. évfordulója alkalmából kifüggesztett transzparenseket.

©

A tüntetők egy része az Egyesült Királyság hongkongi konzulátusához vonult, ahol a brit kormány beavatkozását követelték. A demonstrálók egy része később a kormányzati irodáknak helyet adó épületkomplexumhoz vonult, és téglákat, valamint Molotov-koktélokat dobáltak a rendőrkordonon át, mire a rendőrök könnygázzal és vízágyúval válaszoltak. A tiltakozókra ezen felül kék festéket záporoztattak, ami a későbbi beazonosításukat segítheti.

A tüntetők a városban több helyen ablakokat törtek be, területfigyelő kamerákat rongáltak meg, és tüzeket gyújtottak, több helyen verekedés alakult ki a kormányellenes demonstrálók, és a rendőrséget támogató, zömében középkorú férfiak között.

Hongkongban sokadik hete zajlanak tömegtüntetések, melyeket eredetileg egy, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki, ezzel ugyanis lehetővé tették volna, hogy Hongkong gyanúsítottakat adjon ki Kínának. Bár a beadványt a hongkongi kormányzó szeptember 3-án visszavonta, a kedélyeket ezzel sem tudta lecsillapítani.

A demonstrálók további négy követelésük teljesítését kérik: a rendőrségi akciók független kivizsgálását, a tüntetések kapcsán őrizetbe vettek szabadon engedését, valamint a velük szembeni felhozott "lázadás" vádjának eltörlését akarják, továbbá demokratikus választásokat szorgalmaznak.

Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az "egy ország, két rendszer" elve alapján bizonyos demokratikus jogokat élvez. Az elmúlt években azonban sok hongkongi aggodalommal figyeli, ahogy Peking egyre növeli a befolyását a városban, és egyúttal csorbítja az ott lakók szabadságát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bloomberg-elemzés: Merkelnek rá kellene pirítania Orbánékra, amiért blöffölnek

Bloomberg-elemzés: Merkelnek rá kellene pirítania Orbánékra, amiért blöffölnek

Felújítási támogatás: néha megéri inkább magunknak végezni a munkát, még ha emiatt le is mondunk az ingyenpénzről

Felújítási támogatás: néha megéri inkább magunknak végezni a munkát, még ha emiatt le is mondunk az ingyenpénzről

Szuperritka Aston Martin DB6-ot törtek össze egy rendőrségi üldözésben

Szuperritka Aston Martin DB6-ot törtek össze egy rendőrségi üldözésben