szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Scott Kelly hasznos tanácsokat ad ahhoz, hogyan viselhetjük el a koronavírus-járvány miatti (önkéntes) karantént.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Az egyik legfontosabb dolog, amit a koronavírus-járvány megfékezése érdekében mi magunk is tehetünk, hogy otthon maradunk. Az önkéntes karantént elviselni azonban nem olyan könnyű, mint amilyennek elsőre hangzik, ezért érdemes minden olyan tanácsot megfogadni, ami segíthet könnyíteni a helyzetünkön. A témában most az az ember szólalt meg, akinél a világon talán senki sem tudja jobba, mint jelent az izoláció, és hogyan lehet küzdeni ellene.

Az amerikai űrhajós Scott Kelly – aki 340 napot töltött a világűrben a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén – a The New York Timesban jelentetett meg egy cikket, amelyben néhány praktikus tanáccsal igyekszik ellátni azokat, akik szeretnék önkéntes karanténban átvészelni a következő heteket, hónapokat.

Tartsuk be a menetrendet

Kelly beszámolója szerint az, hogy a NASA az első napjától az utolsóig beosztotta lényegében minden percét, nagy mértékben segített neki elviselni az izolációt. Emellett ugyanakkor arra is oda kellett figyelnie, hogy ne essen át a ló túloldalára, és a munka mellett legyen ideje szórakozni is. A Nemzetközi Űrállomáson erre meglehetősen limitált lehetőségei voltak, de a filmezés és a többiekkel való beszélgetés mindig belefért. Ami viszont ezeknél is fontosabb az az, hogy az alvási ciklus ne boruljon fel, vagyis a lefekvés és a felkelés idejét is tervezzük meg – és persze tartsuk be.

©

Mozduljunk ki

Ez a tanács talán furcsán hangozik, ha valaki önkéntes karantént vállal, de még így is szükség van rá, hogy egy minimális időt a szabadban töltsünk. Kellynek erre a világűrben nem volt lehetősége, ezért a virágokkal folytatott kísérleteit minden munkájánál fontosabbnak érezte. A kollégái pedig úgy próbálták meg elviselhetőbbé tenni a bezártságot, hogy a természet hangjait játszották le az űrállomáson.

©

Persze a lakást is csak úgy és annyi időre hagyjuk el, ahogy azt beütemeztük a nap elején.

Kell egy hobbi

Az a világűrben is fontos volt, hogy valamivel le tudja foglalni magát a szabadidejében. Kelly ennek a legegyszerűbb módját választotta: könyveket vitt magával az űrállomásra. Mint írja, az olvasás neki sokat segített, de választhatunk másfajta hobbit is: mindegy, hogy egy hangszert veszünk a kezünkbe, vagy kipróbáljuk magunkat a képzőművészetekben, a lényeg, hogy lefoglaljuk magunkat.

©

Írjunk naplót

Mivel a NASA évtizedek óta kutatja a világűr emberekre gyakorolt hatását, Kelly is vezetett egy naplót, amibe küldetése szinte minden napján írt valamit. Az űrhajós azt tanácsolja, ebbe inkább az érzéseinket, állapotunkat írjuk le, semmint azt, hogy milyen teendőket végeztünk el az adott napon. Később ugyanis érdekes lesz majd látni, miként változott a hangulatunk/állapotunk a bezártság miatt – ráadásul kordokumentumnak sem lesz utolsó a sok feljegyzés.

Beszélgessünk másokkal

Rendkívül szerencsésnek érezhetjük magunkat, hogy napjainkban még a magányt sem kell teljesen egyedül megélnünk. Az önkéntes karantén idején is lehetőségünk van arra, hogy videócsevegést folytassunk az ismerőseinkkel, barátainkkal. Kelly szerint lelkileg neki is komoly támaszt nyújtott, hogy beszélhetett a családjával.

Hallgassunk a szakértőkre

Kelly bevallása szerint az egyik legfontosabb dolog a világűrben, hogy hallgatni kell a szakemberekre, tudósokra, ugyanis csak az ő tanácsaikkal tudnak életben maradni az űrállomáson. A koronavírus-járvány miatt most is hasonló a helyzet, ezért fontos, hogy mindenki csak megbízható forrásból tájékozódjon a történésekről, és hallgasson az orvosok, járványügyi szakemberek tanácsaira.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Halott jelölt nyert választást egy román községben

Halott jelölt nyert választást egy román községben

Autóval ütközött a 19-es villamos

Autóval ütközött a 19-es villamos

Kovalik Balázs: Az SZFE-hallgatók akciója elvezethet a jelenlegi hatalom bukásához

Kovalik Balázs: Az SZFE-hallgatók akciója elvezethet a jelenlegi hatalom bukásához