szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Garmin szervereit néhány napja zsarolóvírus támadta meg, amely miatt a vállalat több szolgáltatása is leállt. Az amerikai multi szerint ma már újra rendben működnek.

A felhasználói adatokat nem érintette az a múlt heti incidens, amely során zsarolóvírus-támadás érte a navigációs rendszeréről is ismert Garmint – ezt maga az amerikai vállalat közölte, megerősítve, hogy tényleg kibertámadás zajlott ellenük.

A július 23-án történt támadás során egy zsarolóvírus a cég belső hálózatához és a termelést irányító néhány rendszerhez is hozzáfért, majd titkosította az azokon található fájlokat. Emiatt a vállalat szinte minden online szolgáltatása elérhetetlenné vált.

A gyártó néhány órája kiadott közleményében már múlt időben emlegeti az eseményeket, a cég szakértői mostanra ugyanis majdnem minden gondot elhárítottak. A BBC által is idézett közleményben a Garmin még egyszer leszögezte, hogy az olyan szenzitív információk, mint a fizetési adatok vagy a felhasználói fiókokhoz tartozó jelszavak

nem kerültek illetéktelen kezekbe.

Gondok viszont enélkül is adódtak: a szolgáltatáskiesés miatt a pilóták számára fontos flyGarmin webes változata sem működött megfelelően, és kimaradások voltak tapasztalhatók a Garmin Connect nevű platformon is. Utóbbit a cég okosórái és -karkötői használják a Garmin szervereivel való szinkronizációhoz.

Nem hivatalos hírek szerint a támadást az Evil Corp nevű hackercsapat követte el, de a Garmin erről egyelőre semmit nem közölt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nálunk is bemutatják a Greta Thunberg életéről szóló filmet

Nálunk is bemutatják a Greta Thunberg életéről szóló filmet

Különleges videó került elő Károly főhercegről és Zita hercegnőről

Különleges videó került elő Károly főhercegről és Zita hercegnőről

Nem vesznek fel betegeket a mohácsi intenzívre, mert minden szakdolgozó karanténban van

Nem vesznek fel betegeket a mohácsi intenzívre, mert minden szakdolgozó karanténban van