szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre több tudományos érv szól amellett, hogy a koronavírus-járvány idején viseljük az arcmaszkot. A legutóbbi ilyen felvetést Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora is osztja.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Nemrég több kutató is egy érdekes felvetéssel állt elő a New England Journal of Medicine című tudományos szaklapban. A szakemberek szerint a járvány idején viselt arcmaszkokkal úgynevezett variolációs hatás érhető el, amely elméletben védettséget alakíthat ki a kórokozó ellen.

Bár egyelőre csak állatkísérletek zajlottak, embereken pedig egyelőre nem tesztelték az elméletet, a szakemberek így is igazalmasnak tartják a felvetést. Közéjük tartozik Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora is, aki az egyetem honlapján megjelent cikkében hosszan ecsetelte, miért lehet alapja a tudományos lap írásának.

Mint írja, az epidemiológiai kutatások világszerte azt sugallták, összefüggés van a járvány kontrollja és aközött, hogy az emberek viselnek-e maszkot.

A legutóbbi bostoni adatok azt bizonyítják, hogy csökkent a SARS-CoV-2-fertőzés előfordulása az egészségügyi dolgozók körében az általános maszkviselésnek köszönhetően"

– írja Merkely.

A szakember szerint a legújabb virológiai, járványügyi és ökológiai adatok arra engednek következtetni, hogy az arcmaszk helyes használata (vagyis amikor az orrot és a szájat is fedi) mérsékelheti a betegség súlyosságát a fertőzött emberek körében. Hogy ez valóban így van-e, azt csak további kutatásokkal és kísérletekkel lehet majd megerősíteni vagy megcáfolni. Merkely mindenesetre úgy látja: a nemrég megjelent tanulmány újabb erős érv amellett, hogy viseljük az arcmaszkot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az eddigi legerősebb BMW lesz az X8 csúcsváltozata

Az eddigi legerősebb BMW lesz az X8 csúcsváltozata

A látogatók előtt támadtak rá medvék egy állatkerti dolgozóra Sanghajban

A látogatók előtt támadtak rá medvék egy állatkerti dolgozóra Sanghajban

Vajon mit pötyögött a mobiljába Lajos király, mielőtt a Csele-patakba fulladt?

Vajon mit pötyögött a mobiljába Lajos király, mielőtt a Csele-patakba fulladt?