szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bill Gates arra figyelmeztet: idén nem csak rossz dolgok történtek. Bár a koronavírus-járvány negatív hatásai a világ minden táján érződtek, de például az pozitív, hogy a kutatók megfeszített munkája révén mostanra kész a vakcina, ami ritkán látott összefogást is eredményezett.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, a 2020-as évet szívesen elfelejtené mindenki. Bár az idei esztendő valóban nem lesz a kedvencünk, az év végéhez közeledve már nemcsak 2021 látszik, hanem a fény is az alagút végén. A koronavírus elleni vakcinát nemcsak kifejleszteni sikerült, de már el is kezdték beadni azt, ami optimizmusra adhat okot, hiszen így legyőzhetővé válik a pandémia.

A jövőt azonban nem csak emiatt láthatjuk biztatónak. Bill Gates egy karácsony előtti blogbejegyzésében arról írt, hogy három olyan dolog is van, ami 2020-hoz képest jobbá és biztonságosabbá teheti a 2021-es évünket.

Az egyik, hogy a már engedélyt kapott oltóanyagok – mint a Pfizer/BioNTech vagy a Moderna vakcinája – jó hatással lesznek majd a többi szérum fejlesztésére is. A Microsoft társalapítója szerint ugyanis az összes védőoltás, amit jelenleg tesztelnek, a koronavírus ugyanazon részét támadja, mint amit az első kettő is. Most pedig, hogy már példa is van arra, hogy a dolog működik, a fejlesztés is felgyorsulhat.

Bill Gates szerint még csak ezután jöhet a járvány legnehezebb időszaka

A következő 4-6 hónap lehet a járvány legembertpróbálóbb időszaka - véli az egészségügyi témákban is egyre gyakrabban felszólaló Bill Gates, a Microsoft milliárdos társalapítója.

Gates szerint a koronavírus-járvány egy másik pozitív hozadéka – ami 2021-ben is érezteti majd hatását –, hogy ritkán tapasztalható együttműködéseket láthattunk a pandémia legyőzése érdekében. Jó példa erre a vakcinagyártás: a világ legnagyobb oltóanyag-gyártója, a Serum Institute of India például vállalta, hogy egy más cég – az AstraZeneca – által fejlesztett vakcina elkészítésére használja fel a gyártási kapacitását.

Mivel a termelés már megindult, így ha engedélyezik a szérumot, az a fejlődő országok számára is elérhetővé válik. Ehhez csatlakozott anyagi segítséggel a Bill és Melinda Gates Alapítvány is, amely átvállalta a veszteségek egy részét, hogy olcsón lehessen kínálni ezen országok számára az oltóanyagot. Mindez olyan, mintha a Mercedes felajánlaná az egyik gyárát a Teslának, hogy abban szereljék össze a Model 3-at.

Gates szerint mindezek mellett az is pozitívumnak tekinthető, hogy az elmúlt egy év munkájának köszönhetően mostanra olyan Covid-teszteket is sikerült kifejleszteni, amelyeknél a mintavétel jóval kevésbé kellemetlen, mint az orrból és garatból vett minta esetében. Ez pedig nemcsak a betegek számára jelent előnyt, hanem az egészségügyi személyzet számára is: mivel nem kellemetlen, így tüsszenteni és köhögni sem kell tőle, ez pedig csökkenti a megfertőződés esélyét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!