szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bill Gates szerint a koronavírus-gyógyszert és a kór elleni vakcinát azoknak kell megkapniuk, akiknek a legnagyobb szükségük van rá – és nem azoknak, akik a legtöbbet fizetik értük.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

A koronavírus-járvány kitörése óta Bill Gates jelentős pénzeket mozgatott meg annak érdekében, hogy minél hamarabb véget érjen a pandémia. Ennek érdekében az általa és a felesége által alapított Bill és Melinda Gates Alapítvány 50 millió dollárt ajánlott fel a kór elleni vakcina kifejlesztésére, további 20 milliót pedig egy olyan gyorsteszt elkészítésére, ami segít kimutatni a koronavírus jelenlétét. A Gates-házaspár a járvány kitörése óta már 350 millió dollárt költött annak megfékezésére. Ez azonban nem jelenti azt, hogy azonnal sikert arathatnánk a betegség felett.

©

Bill Gates szerint évekre lesz szükség ahhoz, hogy a világ lakossága immúnissá váljon a koronavírussal szemben. Ráadásul ha el is készül a vakcina, a nagy igény miatt azt nem lehet majd a világ bármely részén elérni. Ezzel kapcsolatban Gates most arra figyelmeztetett: igazságosan kell elosztani a rendelkezésre álló gyógyszereket és oltóanyagokat.

A Reuters beszámolója szerint a Nemzetközi AIDS Társaság (International AIDS Society, IAS) által szervezett virtuális konferencián Gates arról beszélt, az oltásokat nem azoknak kell majd megkapniuk, akik a legtöbbet fizetnék érte, hanem azoknak az országoknak, ahol a legnagyobb szükségük van rá.

Enélkül egy sokkal hosszabb, igazságtalanabb és halálosabb járvánnyal kell majd szembenéznünk

– hangsúlyozta Bill Gates. Szerinte éppen ezért a vezetőknek meg kell hozniuk ezt a döntést, és nem szabad hagyniuk, hogy csak a piac befolyásolja őket.

[Két éve már figyelmeztetett Bill Gates, hogy jöhet egy új világjárvány, és nagy baj lesz belőle]

Példaként épp az Egyesült Államokat említette, amely már jó előre megszerezte a következő hónapok remdesivir-készleteit – ez az a hatóanyag, amely felgyorsítja a koronavírusos páciensek felépülését –, és több százmillió dolláros szerződést kötött a gyógyszergyártó cégekkel az orvosság előállítására.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt vannak a Samsung hivatalos videói az újdonságokról

Itt vannak a Samsung hivatalos videói az újdonságokról

Már több mint 730 ezren haltak meg a koronavírus-járványban

Már több mint 730 ezren haltak meg a koronavírus-járványban

Szinte le sem áll a stáb: a John Wick 4 után rögtön jön a folytatás

Szinte le sem áll a stáb: a John Wick 4 után rögtön jön a folytatás