szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két nap alatt a második oltóanyag kapott zöld utat az amerikai gyógyszerügynökségtől.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) szerint a Moderna koronavírus elleni vakcinája 94.1%-os hatékonysággal bír – közölte a BBC.

A hatóság 54 oldalas jelentése szerint az oltóanyag biztonságos, és a komolyabb mellékhatások is ritkák. Ezzel gyakorlatilag minden akadály elhárult az elől, hogy a vakcina megkapja a sürgősségi engedélyt az Egyesült Államokban.

A Pfizer és a BioNTech koronavírus-vakcinája után ez lehet a második oltóanyag az USA-ban, amit engedélyeznek. Az Egyesült Államokban hétfőn indult az oltás az amerikai és a német cég vakcinájával, amelyet elsőként egy New York-i ápolónő kapott meg.

Karikó Katalin a HVG-nek: számomra fontos, hogy minél hamarabb minél több ember megkapja a vakcinát

Karikó Katalin elmondása szerint sem a Magyar Tudományos Akadémia, sem a magyar innovációs miniszter nem gratulált még neki, de "ami késik, bizonyára nem múlik". A biokémikus egy immunológussal együtt fedezte fel azt a módosított ribonukleinsavra épülő módszert, melyre alapozva készülnek most a legígéretesebb koronavírus-vakcinák.

Az amerikai Moderna ugyanazokra a kutatásokra építve fejlesztette ki a koronavírus elleni vakcináját, mint a Pfizer. A kutatásokat kollégájával közösen az a magyar tudós, Karikó Katalin végezte el még a 2000-es években, aki most már a BioNTechnek dolgozik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy nap alatt 398 áldozata volt a koronavírusnak Ukrajnában

Egy nap alatt 398 áldozata volt a koronavírusnak Ukrajnában

EUobserver: A járvány komolyan árthat a kelet-európai populistáknak

EUobserver: A járvány komolyan árthat a kelet-európai populistáknak

Hogyan ismernek fel dolgokat az algoritmusok?

Hogyan ismernek fel dolgokat az algoritmusok?