szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Majdnem egy teljes hónapra van szükség ahhoz, hogy valaki a Pfizer első vakcinájának beadása után védetté váljon a koronavírus ellen.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Az Egyesült Királyságban a világon elsőként jóváhagyták a BioNTech és Pfizer oltóanyaggyártó cégek koronavírus elleni vakcináját. Az oltás, amit -70 Celsius-fokon kell tárolni, kétkomponensű, vagyis kétszer bevinni az oltóanyagból a védettség eléréséhez.

Hogy mire számíthat az, aki a beadatás mellett dönt, azt foglalta össze egy ábrán a Statista.

A Pfizer szerint összesen 28 napra, vagyis majdnem egy hónapra van szükség ahhoz, hogy az alany immunissá váljon. Az első adag beadását követően semmilyen különös dolog nem történik a szervezetben, egészen a 12. napig. Az immunrendszer ekkor elkezdi felépíteni a védelmét a vírus ellen. Ez folytatódik egészen a 21. napig, amikor is be kell adni a második adagot is. A szervezet ezek után tovább dolgozik, majd egy héttel később, az első komponens beadásától számított 28. napon kialakul az immunitás a szervezetben.

©

Fontos tehát, hogy aki úgy dönt, szeretne élni az oltás által biztosított védelemmel, az a várható európai/magyarországi engedélyeztezés után mielőbb lépjen, onnan ugyanis még közel két hétig nem épül fel semmilyen védelem.

A nyugati világban elsőként engedélyezett oltást a jóváhagyás után először egy 90 éves brit nő kapta meg. Azt mondta, ajándékként tekint rá.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!