szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rakétaindításokhoz használt modulok legtöbbje a légkörbe érve elég, a SpaceX műszerével azonban nem ez történt: a bokszzsák méretű darabka irányt tévesztett.

A hasznosításra alkalmatlan rakétadarabok általában a légkörbe érve megsemmisülnek, vagy az óceánba zuhannak, ha mégis visszatérnének. Egy másik, lehetséges forgatókönyv, hogy az űrben ragadva keringenek tovább. Ezért is keltett meglepetést, amikor a SpaceX egyik modulja egy amerikai férfi farmján ért talajt, távolról is jól felismerhető nyomot hagyva:

©

A visszahullott rakétadarab arról a Falcon 9-es rakétáról vált le, amelyet még március végén indított útnak Elon Musk űrvállalata, hogy újabb műholdakat állítson pályára. Eredendően a levált tartálynak is el kellett volna égnie, ám a The Verge szerint nem ez történt: a küldetés végeztével a héliumot tartalmazó műszer belépett az atmoszférába, majd Washington állam lakott részén a földbe fúródott. Károkozás vagy személyi sérülés nem történt.

A helybéli, aki először megpillantotta a különös tárgyat, nem értette, pontosan, mi hullott le az égből, ezért haladéktalanul értesítette Grant megye seriffjeit. Egyikük meg is szemlélte a különös, bokszzsák méretű űrszemetet. Miután bizonyossá vált, hogy egy rakétadarabdal van dolguk, amely feltehetően a SpaceX tulajdona, a seriff felvette velük a kapcsolatot. A visszahullott objektum ezután eltűnt a férfi portájáról.

A Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ asztrofizikusa, Jonathan McDowell szerint nem világos, hogy a rakétadarab mi okból tért vissza a Földre, de a SpaceX láthatóan nem akart szólni róla. Egyébként a cég egy még korábbi kilövésekor keletkezett törmelék is hasonlóképp végezte, ismét nem kis riadalmat okozva. A képen a rakéta szétégett burkolatának egy része látható, amelyet a felbocsátás helyszínétől mintegy 8 kilométerrel arrébb találtak meg:

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!