szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eddigi legfontosabb döntését hozta meg szerdán a Facebook független ellenőrző bizottsága. Ennek alapján a volt amerikai elnök nem térhet vissza a Facebook-birodalom közösségi platformjaira.

Januárban a washingtoni Capitoliumnál történt, hét halálos áldozattal járó események körüli hangulatkeltésre hivatkozva a Facebook kitiltotta Donald Trumpot a Facebookról. A vállalat által életre hívott, de attól függetlenül működő ellenőrző bizottság tagjai azt vizsgálták meg, vajon eljött-e az ideje annak, hogy visszaengedjék az amerikai üzletember-politikust.

A döntést magyar idő szerint 15 órakor hozták nyilvánosságra: a szervezet úgy határozott, Trump egyelőre nem térhet vissza a közösségi oldalra.

Ettől függetlenül a szervezet szerint nem volt jó lépés az egykori amerikai elnök határozatlan idejű kizárása a Facebookról, ezért azt kérik a közösségi oldaltól, a következő hat hónapon belül vizsgálja felül ezt a döntést. Ennek eredményeként egy arányos, a szabályokkal összhangban álló döntést vár a szervezet, amit a platform többi felhasználójára is alkalmazni lehet majd.

©

A Facebook egyébként nem sokkal azután kérte meg az ellenőrző bizottságot a vizsgálatra, hogy januárban felfüggesztették a felhasználói fiókját. A mostani döntés előtt egy nappal egyébként egy saját közösségi oldalt indított.

A Facebook független ellenőrző bizottsága egyébként a mostani határozatában megerősítette, hogy Donald Trump január 6-án tett bejegyzései hozzájárultak a Capitolium erőszakos ostromához, a szavai pedig legitimizálták azt.

Nem a Facebook volt az egyetlen, amely lépéseket tett Donald Trump ellen januárban. A Twitter örökre kitiltotta a platformjáról az egykori elnököt, de kizárta őt a fiókjából a Twitch és a YouTube is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!