szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kaliforniai Stanford Egyetem kutatóinak köszönhetően a nyaktól lefelé lebénult férfi olyan sebességgel volt képes gépelni a gondolataival, ahogyan mások üzenetet írnak a mobiljukon.

Az elmúlt években egyre többet hallhattunk Elon Musk legújabb projektjéről. A Neuralink nevű cégével a feltaláló azon dolgozik, hogy olyan chipet ültessenek az emberek agyába, amellyel közvetlen összeköttetésük lehet egy számítógéppel.

A projekttel már több eredményt is elért: először egy cyberpunk malacot láthattunk, nemrég pedig egy majmot, amely a gondolatai segítségével volt képes videojátékot játszani. Musk szerint a miniatűr chippel különböző betegségeket is kezelni lehetne, de nagy segítség lenne a nyaktól lefelé mozgássérült emberek számára is. A tervek szerint a Neuralink már az idei évben beültetné egy emberbe a chipet, ám ezzel a technológiával nemcsak Elon Musk cége kísérletezik.

A kaliforniai Stanford Egyetem kutatói két pici – 4-szer 4 milliméteres elektródákból álló – szenzort ültettek egy gerincvelő-sérülés miatt nyaktól lefelé majd egy évtizede lebénult férfi agyának bal féltekéjébe, képessé téve őt arra, hogy leírja gondolatait. Ezt a képességet a kutatók gondolatírásnak nevezik.

©

A férfi 2007-ben szenvedett gerincvelő-sérülést, a szenzorokat kilenc évvel később ültették be az agyába, amikor 65 éves volt. Azt kérték tőle, hogy képzelje el, amint tollat és papírt tart a kezében, majd próbáljon meg írni. Az agykéregbe beültetett szenzorok érzékelték az agy aktivitását, mikor elképzelte az írás mozdulatát. Egy algoritmus ezután dekódolta a mozgást minden egyes betű esetében, szöveggé alakította, amely megjelent egy számítógép képernyőjén.

A Nature című tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a BrainGate2 klinikai kutatásban részt vevő férfi, akit egyszerűen T5-nek neveztek, képes volt kommunikálni szöveggel olyan gyorsasággal, ahogyan egészséges emberek egy okostelefonon üzenetet írnak.

A két kis szenzor továbbította az információkat az agynak a kéz és a kar mozgását irányító területéről egy algoritmusba, amely szöveggé alakította őket, ez jelent meg a számítógép képernyőjén.

©

Az agyból-szövegbe rendszert használva T5 képes volt 90 karaktert – 18 szót – legépelni percenként, ami több mint kétszerese a korábbi rekordnak egy agy-számítógép összeköttetés esetében – írták a kutatók. Egy szükséges képességei birtokában lévő ember átlag 23 szót képes percenként leírni egy okostelefonon a kutatók szerint.

A felfedezés milliók számára biztosíthat új reményt, olyanoknak, akik elvesztették felső végtagjuk használatának képességét, vagy beszédképességüket betegség vagy sérülés következtében – hangsúlyozta Jaimie Henderson, a Stanford Egyetem idegsebész professzora.

Ha egy ember megbénul, az olyan cselekvések esetében, mint a sétálás, a beszéd vagy egy pohár ital megfogása az agy idegi aktivitása megmarad. A kutatók ezt a tevékenységet akarják kihasználni, hogy segítsenek visszaszerezni az elveszett képességeket.

A kutatócsoport két évig dolgozott a projekten, de már hosszú múltjuk van az agy-számítógép kapcsolat kifejlesztésében a lebénult emberek megsegítésére – mondta Frank Willett agykutató, aki Hendersonnal együtt dolgozott a kutatásban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!