szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elon Musk többször, több helyen hangoztatta, milyen reményeket fűz Neuralink nevű vállalkozásához, ami egy agy-számítógép interfészen dolgozik. A jelek szerint nem hiába.

Új eredményekkel jelentkezett Elon Musk egyik legígéretesebb vállalkozása, a Neuralink. Ez az a cég, amely az agyba szerelhető mikrochipeken dolgozik, és amelyek idővel a bénulás ellen is megoldást jelenthetnek. A munka ma még persze nem tart itt, de így is jól haladnak: egy újabb videójukon az látható, ahogy a Neuralink egyik kísérleti alanya pusztán a gondolataival irányít egy videojátékot.

A Page nevű makákó ezt a koponyájába, pontosabban a motoros kéreg jobb- és baloldalába illesztett chip, az N1 Link segítségével tudja elvégezni. Ez a parányi műszer képes kapcsolatot teremteni egy adatátviteli eszköz, illetve az idegpályák között:

A Neuralink azt állítja, hogy az összeköttetés révén neurális aktivitással, gyakorlatilag gondolatokkal is elvégezhető egy-egy feladat. Jelen esetben a videojátékozás. A bemutató azért is hangsúlyos, mert ebből is látszik, hogy a beültetett chip nem zavarja az állatot.

A mikrochipet műtéti úton, egy precíz műszerrel ültetik a koponyába, amelyhez egy kisebb lyukat is fúrnak. Ez az általános vélekedéssel ellentétben viszont alig látszódik – legalábbis Muskék ezt állítják. A techguru legutóbb malacokba rakott hasonló diódákat, a termék a beszámolók szerint esetükben is működött.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!