Míg vannak, akik elképzelni sem tudnák az életüket a nagy baráti társaságok nélkül, másokban a szociális élet legapróbb jelenségei is rengeteg félelemmel és szorongással társul. Az írországi University College Cork kutatói úgy vélik, a bélben lévő mikrobák komoly szerepet játszhatnak a szociális szorongásos zavarok kialakulásában.
A The Guardian szerint a tudósok korábban azt találták, hogy a bél mikrobiomja – vagyis az emésztőrendszerben élő organizmusok összessége – eltér a szociális fóbiában, vagy szociális szorongásos zavarban (social anxiety disorder, SAD) szenvedő egyénekben az egészségesekhez képest.
Eközben egyre több kutatás mutat arra, hogy a bél mikrobiomja és az agy működése oda-vissza hatnak egymásra.
Amikor az ír kutatók a problémától szenvedő emberek mikrobiomját egerekbe ültették át, azok sokkal érzékenyebben reagáltak a szociális félelmekre.

AFP / MICROGEN IMAGES / SCIENCE PHOTO LI
A Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos folyóiratban megjelent publikáció szerint összesen hat egészséges embertől, és hat SAD-ban szenvedőtől vettek székletmintát. A DNS-elemzés megállapította, hogy a két minta jelentősen eltér egymástól.
Minden egyes mintát hat egérbe vittek át, így összesen 72 egeret vontak be a kísérletbe. Ők korábban antibiotikum-kúrán estek át, hogy elpusztítsák vele a saját flórájukat. Miután megkapták a mintát, egy sor vizsgálatot végeztek el rajtuk. Amikor új egerekkel találkoztak, finom áramütést kaptak, majd megfigyelték, miként közelednek más egerekhez akkor, amikor már nem sokkolták őket.
Egy új kutatás szerint már nyolc hét is elég lehet ahhoz, hogy a kizárólag növényi összetevőket magában foglaló étrend első jótékony hatásai megjelenjenek. Ahhoz azonban, hogy egészségesebbek legyen az ember, ennél kisebb változás is elegendő lehet.
A csapat azt találta, hogy miután az egészséges donoroktól származó mintát kapott egerek néhány nap elteltével újra közeledni mertek más egerekhez, addig ez az SAD-s mintákkal rendelkező egereknél már nem így volt. John Cryan, az egyetem kutatója szerint soha többé nem voltak képesek teljes mértékben olyan szociális kapcsolatokat létesíteni, mint az egészséges társaik.
A kutatók szerint mindez azt mutatja, hogy a bél mikrobiomja hatással van az SAD-ra, ami a jövőben újfajta terápiák kidolgozását teheti lehetővé. Cryan szerint ha több rostot és savanyított élelmiszert eszünk, az jótékony hatással lehet nemcsak az emésztésünkre, de a szociális életünkre is.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.