„Meg is nyugtat, vagy éppen felébreszt, jól kezdődik vele a nap” – így jógáznak Indiában és Magyarországon
A szerző 10 éve jógázik a jóga őshazájában, mesterfokozatot is szerzett jógatudományból Indiában. Szeretettel Delhiből sorozatunk írása.
Olaj a tűzre: az ultrafeldolgozott élelmiszerek növelhetik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, de a betegeknél a krónikus gyulladás kialakulását is serkenthetik.
A vastagbélrák-tumorok kialakulását és növekedését a gyulladások serkentik, ami már nem ismeretlen a tudomány előtt. Egy új kutatás szerint ráadásul ez kapcsolatban állhat az egészségtelen olajokban gazdag ultrafeldolgozott élelmiszerekkel.
Mint a Science Alert kifejti: a vastagbélrákban szenvedő szervezet gyulladásos és döntéshozó folyamatai – melyek „vészcsengőként” funkcionálnak, hogy harcolni hívják a test sejtjeit – kibillennek az egyensúlyukból, ez pedig a sejtképződést is túlhajthatja.
Márpedig, amikor a szervezet egy olyan daganat ellen harcol, ami nem hajlandó feladni, akkor fontos, hogy ne öntsünk még több olajat a tűzre – például olyan ultrafeldolgozott élelmiszerek formájában, amelyek még a daganatoktól mentes beleket is megterhelik.
„Közismert, hogy az egészségtelen étrendet követő betegek szervezetében erőteljes gyulladások vannak. Most már a vastagbél-tumorokban is látjuk ezeket a gyulladásokat, és a rák egy olyan seb, ami nem gyógyul” – mondja Timothy Yeatman sebész, a Dél-Floridai Egyetem munkatársa.
„Ha a szervezet napi rendszerességgel ultrafeldolgozott ételeken él, akkor a gyulladás és az immunrendszer gyengülése miatt csökken a sebgyógyító képessége, melynek következtében a rák növekedésnek indulhat” – jegyzi meg a szakember.
A feldolgozatlan élelmiszerekből sok olyan zsírokat tartalmaz, melyeket a szervezet a gyulladásos válasz elindítására használhat, majd csillapítsa azt. Például az avokádóban lévő omega-3 bioaktív lipidekké metabolizálódik, melyek csillapítják a gyulladást. Az ultrafeldolgozott élelmiszerekből származó molekulák azonban kibillenthetik az egyensúlyából az immunrendszert, és krónikus gyulladást válthatnak ki.
A nyugati étrendben gyakran előforduló, jelentősen feldolgozott élelmiszerekből hiányoznak azok a lipidek és rostok, amelyek egyensúlyoznák a megmaradt omega 6 zsírsavakat. A friss, Gut című tudományos folyóiratban publikált tanulmányban a kutatók nagy teljesítményű folyadékkromatográfiával, valamint tandem tömegspektrometriával vizsgálták 81 vastagbélrákos, valamint 81 egészséges ember nyálkahártyájában lévő lipideket.
Úgy találták, a rákos daganatok tele voltak a gyulladást elősegítő molekulákkal – és közel sem volt elég azokból a mediátorokból, amelyek a gyulladást enyhíthették volna, valamint a gyógyuláshoz járulhattak volna hozzá.
Az egyensúly helyreállításához a betegeket egészséges, feldolgozatlan élelmiszerektől mentes étrendre kellene átállítani, melyek gazdagon tartalmaznak omega-3 zsírsavakat és halolaj-származékokat. A kutatás eredményei mentén azonban fel lehet készülni a vastagbélrák kezelésére, további vizsgálatokkal pedig más daganattípusok esetében is hasonló megállapításokat lehetne tenni.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.
A szerző 10 éve jógázik a jóga őshazájában, mesterfokozatot is szerzett jógatudományból Indiában. Szeretettel Delhiből sorozatunk írása.
A Tisza szigetek volt koordinátora az Irány a Jövő Párt elnöke.
Az USA közéletének legnagyobb sztorija végzetes is lehet az amerikai elnök számára.
Egyre inkább úgy érződik, hogy a magyar kormánypárt nem csak az online világban kerül vesztes helyzetbe.
Nem ez az első eset, hogy a tiszásokat fenyegetik.
A Gyurcsány-tánc óta nem láttunk ilyet.
Bozó Szabolcsot a bátyja beszélte rá, hogy tegye fel a képeit az Instagramra – és csoda történt.