szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Olaj a tűzre: az ultrafeldolgozott élelmiszerek növelhetik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, de a betegeknél a krónikus gyulladás kialakulását is serkenthetik.

A vastagbélrák-tumorok kialakulását és növekedését a gyulladások serkentik, ami már nem ismeretlen a tudomány előtt. Egy új kutatás szerint ráadásul ez kapcsolatban állhat az egészségtelen olajokban gazdag ultrafeldolgozott élelmiszerekkel.

Mint a Science Alert kifejti: a vastagbélrákban szenvedő szervezet gyulladásos és döntéshozó folyamatai – melyek „vészcsengőként” funkcionálnak, hogy harcolni hívják a test sejtjeit – kibillennek az egyensúlyukból, ez pedig a sejtképződést is túlhajthatja.

Márpedig, amikor a szervezet egy olyan daganat ellen harcol, ami nem hajlandó feladni, akkor fontos, hogy ne öntsünk még több olajat a tűzre – például olyan ultrafeldolgozott élelmiszerek formájában, amelyek még a daganatoktól mentes beleket is megterhelik.

„Közismert, hogy az egészségtelen étrendet követő betegek szervezetében erőteljes gyulladások vannak. Most már a vastagbél-tumorokban is látjuk ezeket a gyulladásokat, és a rák egy olyan seb, ami nem gyógyul” – mondja Timothy Yeatman sebész, a Dél-Floridai Egyetem munkatársa.

„Ha a szervezet napi rendszerességgel ultrafeldolgozott ételeken él, akkor a gyulladás és az immunrendszer gyengülése miatt csökken a sebgyógyító képessége, melynek következtében a rák növekedésnek indulhat” – jegyzi meg a szakember.

Maradandó károsodást okozhat, ha valaki fiatalon egészségtelen ételeket fogyaszt

Tartós memóriaproblémákat okozott patkányoknál, ha fejlődőkorban magas cukor- és zsírtartalmú élelmiszerekkel táplálták őket – mutat rá egy új vizsgálat.

A feldolgozatlan élelmiszerekből sok olyan zsírokat tartalmaz, melyeket a szervezet a gyulladásos válasz elindítására használhat, majd csillapítsa azt. Például az avokádóban lévő omega-3 bioaktív lipidekké metabolizálódik, melyek csillapítják a gyulladást. Az ultrafeldolgozott élelmiszerekből származó molekulák azonban kibillenthetik az egyensúlyából az immunrendszert, és krónikus gyulladást válthatnak ki.

A nyugati étrendben gyakran előforduló, jelentősen feldolgozott élelmiszerekből hiányoznak azok a lipidek és rostok, amelyek egyensúlyoznák a megmaradt omega 6 zsírsavakat. A friss, Gut című tudományos folyóiratban publikált tanulmányban a kutatók nagy teljesítményű folyadékkromatográfiával, valamint tandem tömegspektrometriával vizsgálták 81 vastagbélrákos, valamint 81 egészséges ember nyálkahártyájában lévő lipideket.

Úgy találták, a rákos daganatok tele voltak a gyulladást elősegítő molekulákkal – és közel sem volt elég azokból a mediátorokból, amelyek a gyulladást enyhíthették volna, valamint a gyógyuláshoz járulhattak volna hozzá.

Ne vegye meg őket: szívbetegségekhez és stroke-hoz vezethet, ha ultrafeldolgozott élelmiszereket eszik

Kardiológusok szerint a kormányoknak sürgős lépéseket kellene tenniük az ultrafeldolgozott élelmiszerek visszaszorítása érdekében, azok fogyasztása ugyanis súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Két új tanulmány is erre jutott. A szakértők szerint a friss eredmények vészjelzésként kell, hogy szolgáljanak.

Az egyensúly helyreállításához a betegeket egészséges, feldolgozatlan élelmiszerektől mentes étrendre kellene átállítani, melyek gazdagon tartalmaznak omega-3 zsírsavakat és halolaj-származékokat. A kutatás eredményei mentén azonban fel lehet készülni a vastagbélrák kezelésére, további vizsgálatokkal pedig más daganattípusok esetében is hasonló megállapításokat lehetne tenni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!