Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az orosz büntetőlágerek annyira embertelenek, hogy több életfogytiglanos még a halálbüntetést is humánusabbnak tartaná.

A világméretű happeningek, flashmobok és szolidaritási megnyilatkozások tengerében (Budapest mellett Európa és Amerika számos nagyvárosában voltak megmozdulások, protestált Paul McCartney, Madonna, Sting, a Red Hot Chili Peppers és sokan mások) viszonylag kevés figyelmet keltett az a hír, hogy a Pussy Riot tagjait nem egyszerűen két évre ítélte a moszkvai bíróság, hanem két év büntetőtáborra.

Ez orosz viszonylatban lényegében a legrosszabb, ami történhet velük, hiszen a mai orosz kényszermunka-lágerek a hírhedt Gulág folytatásai, természetesen más eszközökkel.

Mint emlékezetes, a "vallási gyűlöletkeltés" és "huliganizmus" miatt elítélt, immár világhírű feminista punkzenekar bűne az volt, hogy a március 4-i elnökválasztás előtt egy ortodox templomban tartott, 40 másodperces "punk imádságon" és egy külön kétperces videón arra kérték Szűz Máriát, hogy váltsa meg Oroszországot autokrata elnökétől. A vádlottak padján ült maga a feminizmus is, a bíróság szerint ugyanis ez a politikai filozófia "ellentmond több vallás hagyományának is", ami igen nyílt beismerése a) a hivatalos szexizmusnak, b) állam és az ortodox egyház totális szövetségbe forrásának. Köszönjük, Kirill pátriárka, az vagy te Putyinnak, mint Közgép a Fidesznek, és akkor még nagyon visszafogottak voltunk.

Az öt hónapja vizsgálati fogságban ülő Nagyezsda Tolokonnyikova, Marija Alehina és Jekatyerina Szamucevics mosolyogva hallgatta végig Marina Szirova bírónő három órán át tartó ítélethirdetését. Azt azonban senki meg nem mondja, hogyan fogják elviselni a következő két évet (ráadásul kettejüknek kis gyermekük is van, akiket hónapok óta nem láthattak), a mai orosz büntetőlágerek ugyanis emberi jogi szakértők szerint továbbra is magukon viselik a hírhedt Gulág nyomait.

Az első orosz munkatáborokat még a cár létesítette, ám a bolsevik puccs után Lenin és Sztálin építette ki a totalitárius elnyomás eme jól szervezett network-jét. A szovjet lágerekben a rezsim csúcskorában, az ötvenes évek elején úgy 2 és fél millió elítélt rabszolgamunkája tette lehetővé az erőltetett iparosítást, jó másfél millióan bele is pusztultak.

A mai orosz büntetőlágerek annyira embertelenek, hogy több életfogytiglanos még a halálbüntetést is humánusabbnak tartaná: előfordul, hogy megtagadják az elítéltektől az orvosi segítséget, állandó a pszichikai és fizikai nyomás, látogatókat alig fogadhatnak. A feminista lázadókat Moszkvától akár több száz kilométerre is elszállíthatják, hogy aztán vélhetően gyilkosok és tolvajok közé, 120 fős női barakkokba rakják őket. Nagy falak, szögesdrót, és az elmaradhatatlan őrtornyok. A hajnali 6 órás létszámellenőrzés egészen mínusz 30 fokig a szabadban történik. Telefonálni egyszer egy hónapban lehet, negyedórát. Évente tízszer fogadhatnak látogatót, és évi hat csomagot kaphatnak.

Az ítélethirdetés után egyébként több protestálót is őrizetbe vettek: Gari Kaszparov volt sakkvilágbajnok és ellenzéki politikus akár öt évet is kaphat, amiért állítólag megharapott egy rendőrt, míg egy, a Lenin-mauzóleumban röpcédulákat osztó férfi megúszta 500 rubel pénzbüntetéssel. A Gazeta.ru orosz ellenzéki lap szerkesztőségi cikke szerint a Pussy Riot-ügy nem ért véget - valójában még csak most kezdődik. Egyetértünk.

Szerkesztőségünk - és külön a Nyüzsi rovat - publicistái, szerzői és szerkesztői ezúton fejezik ki szolidaritásukat a Pussy Riot három bátor tagjával. És mi is sürgetnénk Szűz Máriát, hogy váltsa meg végre Oroszországot Putyintól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha nem gondolkodik előre, óriási káoszt hagyhat maga után a cég vezetője, ha meghal

Ha nem gondolkodik előre, óriási káoszt hagyhat maga után a cég vezetője, ha meghal

Véget ér a Renault Twingo pályafutása

Véget ér a Renault Twingo pályafutása

Az EU megtörné a Google és a többi óriás fölényét, de azok agresszív ellentámadást indíthatnak

Az EU megtörné a Google és a többi óriás fölényét, de azok agresszív ellentámadást indíthatnak