Techet Péter
Techet Péter
Tetszett a cikk?

A magyar sajtót a kölni szörnyű események kapcsán bejárta egy csúnya kacsa, miszerint a német sajtó elhallgatta volna az eseményeket. Ez azonban – ne hallgassuk el – otromba hazugság.

Az adófizetők pénzéből alapított kormánypárti hetilap kiváló címlapjai egy újabb darabbal bővültek. (Attól most tekintsünk is el, hogy egy karácsonyi dalcímet összekötni a kölni szexuális molesztálásokkal felettébb blaszfémikus, kereszténygyalázó tett, szine Nagy Harácsony.) A címlap azt állítja, hogy a német média négy napig hallgatott volna a kölni szilveszteri eseményekről. Ez a vád persze másutt is olvasható volt a magyar sajtóban. Mi is igaz azonban belőle?

Röviden: semmi.

Hosszabban pedig a következő a történet. A kölni pályaudvar előtti események csak lassan derültek ki, azaz a német sajtó értelemszerűen nem tudott arról élőben tudósítani. Nem „elhallgatásról“ volt szó. Például a bevándorlás témáját szintén negatívan befolyásoló szilveszter esti müncheni terrorfenyegetésről élőben tudósított minden lap. Egy terrorfenyegetés ugyanis azonnal tudható; a szexuális molesztálásoknak azonban az a jellegük, hogy sokszor tényleg csak a feljelentések után derülnek ki.

A kölni rendőrséghez is csak január első hetében jöttek be az első feljelentések. Mindazonáltal az már január elsején is tudható volt, hogy a kölni pályaudvar előtt a német rendőrség nem volt ura a helyzetnek, és ezért részeg férfiak egymásnak estek, nőket molesztáltak, a tömegbe petárdáztak. És ez nem is lett elhallgatva a német sajtóban.

A kölni napilap, a Kölner Stadt-Anzeiger már január elseje reggelén – még a rendőrségi közlemény előtt – beszámolt erről „Szexuális zaklatások szilveszter este“ címen. Noha ekkor még egyetlen egy feljelentés sem volt, és a rendőrség is csak egyetlen egy esetben tudta a szexuális molesztálást megállapítani, az országos napilapok is átvették a hírt: legelőször éppen a balliberális Süddeutsche Zeitung, azaz elég nehéz itt balos összeesküvést, elhallgatást sejtetni. A napilap január 2-án „Számos támadás nők ellen szilveszter este Kölnben“ címmel tudósított. Aztán sorra jelentek meg a hírek az Express bulvárnapilaptól a katolikus Rheinische Poston át a neokonzervatív Die Weltig.

Azonban hosszú ideig eleve nem volt tudható sem a támadások mértéke, sem azok elkövetőinek származása. Nem véletlen, hogy az igazán bevándorlóellenes Junge Freiheit hetilap internetes kiadása tényleg több mint négy napot várt a hírrel. Talán róluk elég nehéz elképzelni, hogy balos összeesküvésben vettek volna részt.

A német média részéről egyedül az egyik közszolgálati adó, a ZDF esti híradójának szerkesztőségét érheti bírálat, mert ők valóban kedden, január 5-én számoltak csak be a kölni történtekről. Tegyük hozzá: még akkor is „csak“ egyetlen esetben volt bizonyítható a nemi erőszak. A feljelentésullám csak ezután indult be. A német médiában azonban már január elseje reggelén hír volt mindez.

Azaz: a magyar kormánypárti média vagy nem tud számolni (ugyanis december 31. és január 1. között nem négy nap telt el, legalábbis Németországban), vagy tudatosan hazudik.

A magyar kormánypárti lapokban – főleg a futóbolond Udo Ulfkotte könyve óta, amelyet egy neoprotestáns szekta kiadója fordított le magyarra – elterjedt vélemény, hogy a német média elhallgat és/vagy elferdít. E pártirányításra kitalált toposzra – kisebbrendűségi komplexusaikon kívül – azért van szükségük, hogy a kormányukat és pártjukat érő esetleges kritikákat érvek nélkül visszaverhessék.

És ha kell, a cél érdekében az elvileg keresztény lap még egy karácsonyi dalba is beletörli a lábát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!