Tetszett a cikk?

A Hamász győzelme nyomán kialakult pénzügyi helyzetről a Kecskemétről elszármazott, 80 éves Moshe Zambart, az izraeli Nemzeti Bank nyugalmazott elnöke adott interjút a hvg.hu-nak.

Államcsőd fenyegeti a Palesztin Hatóságot 
Hacsak valami gyors beavatkozás nem történik, a palesztin kormány napok alatt fizetésképtelenné válik. Erről szóló cikkünk eléréséhez, kattintson ide.
hvg.hu: A Fatah vezetői állítólag már elkezdték kimenekíteni pénzeiket a palesztin területről biztonságosabb helyekre. Igaz a hír?

Moshe Zambart: Hivatalosan nem erősítették meg, de valószínű. A Fatah némely vezetője attól tart, hogy a Hamász majd számon kéri, honnan van a pénzük, „csak nem a palesztin néptől lopták?” Ha úgy érzik, veszélyben a vagyon, akkor nyilván menteni fogják a menthetőt.

hvg.hu: Mi lesz a palesztinoknak szánt izraeli pénzátutalásokkal?

M.Z.: Izrael és a Palesztin Hatóság között érvényes megállapodások vannak, amelyeket mindkét félnek be kell tartania. Nekünk át kell utalni a nekik járó adókat és vámilletékeket, nekik pedig be kell tartani a Fatah és az izraeli kormányok által aláírt megállapodásokat. Ez megköveteli, hogy ismerjék el Izrael állam létét. A pénzeket most azért tartják vissza, mert attól tartanak, abból nem a palesztinok bérét fogják kifizetni, hanem – a jelenlegi anarchikus állapotok közepette – az Izrael elleni akciókat fognak belőle finanszírozni.

hvg.hu: Ön szerint hogyan lehetne közelebb kerülni a válság megoldásához?

M.Z.: El kellene kezdenünk a bizalomépítést egy kis lépéssel: át kellene utalni a pénz egy részét, majd várnunk kellene, hogy a Hamász  kinyilvánítja-e Izrael elismerését.

hvg.hu: Miért jó az, ha Izrael szedi be a palesztinoknak járó adókat és vámokat?

M.Z.: A Palesztin Hatóság még nem rendelkezik megfelelő szervezettel a vámok és adók behajtására. Ráadásul az egységes vámrendszernek köszönhetően a palesztin-izraeli kereskedelemben nincsenek akadályozó tényezők, maximálisan kihasználhatjuk a komparatív előnyökben rejlő lehetőségeket.

hvg.hu: A vámunió fenntartásába a Hamász is belemegy?

M.Z.: Remélem, a Hamász is megérti, hogy ez mindkét nép számára előnyös rendszer. Hová tudnának különben exportálni?  Izrael itt van a szomszédban. Hol dolgoznának viszonylag magas bérekért az arab munkások?  Nálunk. És az itteni keresetek növelik a palesztin lakosság vásárlóerejét, segíti mozgásban tartani a palesztin gazdaságot.

hvg.hu: A palesztinok az Izrael által beszedett adókon és vámokon kívül segélyeket is kapnak. Izraelnek van-e beleszólása az összesen évi egymilliárd dollárra rúgó amerikai és uniós segélyekbe?

M.Z.: Nem. Véleményünk lehet, amit remélem számításba is vesznek, de a segélyek nem rajtunk múlnak. Ha az európaiak véletlenül használják is az izraeli bankokat az átutalásoknál, természetesen átutaljuk a pénzt palesztinoknak. Ha valaki a Bank Leumin keresztül utal a Hamászhoz, a Bank Leumi elvégzi az átutalást.

Shiri Zsuzsa/Jeruzsálem

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A Hamász leszerelné a palesztin lakosságot

Túl sok fegyver van a palesztin utcákon, s a rend helyreállítása érdekében a Hamász le akarja szerelni a lakosságot – mondta el Mahmúd az-Zahar, a Hamász egyik alapítója és vezetője a Libération című francia napilapnak.

Vélemény

Hamász, hová mész?

Nem biztos, hogy rontja a közel-keleti béke esélyeit a Hamász gázai győzelme. Az Izrael felszámolására létrejött szervezet ellenzékben elég erős volt ahhoz, hogy megakadályozza az izraeli-palesztin megegyezést. Kicsi ugyan az esélye, mégis, talán, mint kormányzó párt, jobb belátásra jut, és békét köt az ellenséggel. Erre van precedens: ezt tette 1993-ban a Jasszer Arafat vezette PFSZ is.

MTI Világ

Nincs Hamász kormány, ha nem ismerik el Izraelt

Mahmúd Abbász palesztin elnök nem bízza meg kormányalakítással a választásokon győztes Hamász mozgalmat, ha az nem ismeri el Izraelt, és nem mond le az erőszakról - jelentette ki Omar Szuleiman, az egyiptomi hírszerző szolgálatok vezetője.