Tetszett a cikk?

Robin Cook, a Blair kormány volt külügyminisztere, aki hétfőig az alsóházi kormánypárti frakció vezetőjéhez hasonló tisztséget (Leader of the House) töltötte be, s ilyenként kormánytag is volt, hétfő délután bejelentette, hogy lemond miniszteri tisztségéről, mivel nem ért egyet a brit kabinet iraki politikájával - írja a BBC. Cook távozása várható volt, mivel a politikus régóta ellenezte Blair politikáját.

Cook, aki az angol Munkáspárt alsóházi frakcióvezetőjeként a sajátos brit politikai berendezkedés alapján kabinettag is volt, azok után jelentette be döntését, hogy a brit kormány rendkívüli ülést tartott Tony Blair kormányfő Downing Street-i lakhelyén az iraki konfliktus ügyében. Cook a párton belüli funkciójáról - amellyel együtt jár a miniszteri poszt - este fog nyilatkozni, a Parlament alsóházában. A rendkívüli kormányülésre azért került sor, mert az ENSZ Biztonsági Tanácsában mégsem szavaznak ma arról a javaslatról, amely egy új, Irakot lefegyverzésre kényszerítő határozat sorsáról döntött volna.
Cook, aki az 1997-ben hatalomra került előző munkáspárti brit kormány külügyminisztere volt, már korábban jelezte, hogy nem tudja támogatni a jelenlegi kormány álláspontját, amely szerint nem szükséges új ENSZ-határozat az Irak elleni katonai fellépés jogi megalapozásához.
A BBC megjegyzi, hogy ez az első miniszteri szintű távozás, amelyre az iraki konfliktusról alkotott eltérő brit elképzelések miatt kerül sor. Robin Cook nem az egyetlen a kormányzó brit Munkáspártban, aki ellenzi az új biztonsági tanácsi határozat nélküli háborút: egy hónapja már fellázadt 122 munkáspárti képviselő a kormány Irak ügyében beterjesztett akkori állásfoglalása ellen, és az iraki háború megalapozottságának hiányát kimondó saját határozatukra szavaztak. A kormánytagok közül korábban Claire Short, a nemzetközi fejlesztésekért felelős államtitkár minősítette "felelőtlennek" Blair Irak-politikáját, s kijelentette: távozik a kormányból, ha Nagy-Britannia ENSZ-felhatalmazás nélkül vesz részt az Irak ellen indított háborúban.
Az új BT határozati javaslatot követelők érveivel szemben a brit főügyész éppen hétfőn olyan jogi szakvéleményt adott a brit kormánynak, ami szerint az eddigi ENSZ-határozatok is megteremtik a jogalapot a fegyveres beavatkozáshoz Irakban, mert ezek alapján ismét érvénybe lépett a katonai akciót lehetővé tévő, még az első öbölháború előtt megteremtett eredeti felhatalmazás.
(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!