Robin Cook, a Blair kormány volt külügyminisztere, aki hétfőig az alsóházi kormánypárti frakció vezetőjéhez hasonló tisztséget (Leader of the House) töltötte be, s ilyenként kormánytag is volt, hétfő délután bejelentette, hogy lemond miniszteri tisztségéről, mivel nem ért egyet a brit kabinet iraki politikájával - írja a BBC. Cook távozása várható volt, mivel a politikus régóta ellenezte Blair politikáját.

Cook, aki az angol Munkáspárt alsóházi frakcióvezetőjeként a sajátos brit politikai berendezkedés alapján kabinettag is volt, azok után jelentette be döntését, hogy a brit kormány rendkívüli ülést tartott Tony Blair kormányfő Downing Street-i lakhelyén az iraki konfliktus ügyében. Cook a párton belüli funkciójáról - amellyel együtt jár a miniszteri poszt - este fog nyilatkozni, a Parlament alsóházában. A rendkívüli kormányülésre azért került sor, mert az ENSZ Biztonsági Tanácsában mégsem szavaznak ma arról a javaslatról, amely egy új, Irakot lefegyverzésre kényszerítő határozat sorsáról döntött volna.
Cook, aki az 1997-ben hatalomra került előző munkáspárti brit kormány külügyminisztere volt, már korábban jelezte, hogy nem tudja támogatni a jelenlegi kormány álláspontját, amely szerint nem szükséges új ENSZ-határozat az Irak elleni katonai fellépés jogi megalapozásához.
A BBC megjegyzi, hogy ez az első miniszteri szintű távozás, amelyre az iraki konfliktusról alkotott eltérő brit elképzelések miatt kerül sor. Robin Cook nem az egyetlen a kormányzó brit Munkáspártban, aki ellenzi az új biztonsági tanácsi határozat nélküli háborút: egy hónapja már fellázadt 122 munkáspárti képviselő a kormány Irak ügyében beterjesztett akkori állásfoglalása ellen, és az iraki háború megalapozottságának hiányát kimondó saját határozatukra szavaztak. A kormánytagok közül korábban Claire Short, a nemzetközi fejlesztésekért felelős államtitkár minősítette "felelőtlennek" Blair Irak-politikáját, s kijelentette: távozik a kormányból, ha Nagy-Britannia ENSZ-felhatalmazás nélkül vesz részt az Irak ellen indított háborúban.
Az új BT határozati javaslatot követelők érveivel szemben a brit főügyész éppen hétfőn olyan jogi szakvéleményt adott a brit kormánynak, ami szerint az eddigi ENSZ-határozatok is megteremtik a jogalapot a fegyveres beavatkozáshoz Irakban, mert ezek alapján ismét érvénybe lépett a katonai akciót lehetővé tévő, még az első öbölháború előtt megteremtett eredeti felhatalmazás.
(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tarlós feljelentést tesz a befuccsolt e-jegyrendszer miatt

Tarlós feljelentést tesz a befuccsolt e-jegyrendszer miatt

Emelik az ápolási díjat, jön a gyermekek otthongondozási díja és az örökbefogadói díj

Emelik az ápolási díjat, jön a gyermekek otthongondozási díja és az örökbefogadói díj

„Megfordítanám veled a világot” – KIES klippremier

„Megfordítanám veled a világot” – KIES klippremier

Itthon összerakott fegyverek kerülnek a magyar katonák kezébe

Itthon összerakott fegyverek kerülnek a magyar katonák kezébe

Ez nagy dobás lehet: színváltós hátlapot kaphatnak a jövő iPhone-jai

Ez nagy dobás lehet: színváltós hátlapot kaphatnak a jövő iPhone-jai

Orbán: Ha Antall Józsefnek kétharmada lett volna, megspórolunk 20 évet

Orbán: Ha Antall Józsefnek kétharmada lett volna, megspórolunk 20 évet