A francia hatóságok szerint a főváros lyoni főpályaudvarának csomagmegőrzőjében talált ricinméreg összefügghet terrorveszéllyel, de kézzel fogható bizonyítékaik még nincsenek erre. A pályaudvar csomagmegőrzőjében talált gyanús üvegpalackokról a laboratóriumi elemzések kimutatták, hogy tartalmában az arzénnál nagyságrenddel hatékonyabb ricin nyomai fedezhetőek fel.

A csütörtökön este nyilvánosságra hozott közlemény szerint az SNCF állami vasúttársaság hétfőn értesítette a rendőrséget arról, hogy pályaudvaron gyanús tartalmú üvegpalackokat hagyott valaki a csomagmegőrző egyik nyitott polcán. A rekeszben lévő öt különböző méretű üvegedényből háromban ismeretlen jellegű folyadék, két kisebb üvegcsében porszerű anyag volt. A szűkszavú belügyminisztériumi közlemény annyit tudat, hogy a laboratóriumi elemzések két üvegben az arzénnál nagyságrenddel hatékonyabb ricin nyomait mutatták ki.
Franciaországban ez az első eset, hogy a házilag is könnyen előállítható halálos méregkeverékre bukkannak. Londonban az év elejeén keltett nagy riadalmat, amikor a rendőrség egy magánlakáson ricingyártásra berendezett laboratóriumra bukkant. Az ügyben letartóztatott muzulmán csoportról feltételezik, hogy egy brit támaszpont katonáinak megmérgezésére készült, a nyomozás során kiderült ugyanis, hogy az egyik előállított az élelmiszeriparban dolgozott, s már kapcsolatba lépett egy katonai támaszpont alkalmazottaival. Az eset kapcsán az a gyanú merült fel, hogy az al-Kaida egyik készülőben lévő akcióját sikerült meghiúsítani a ricingyártó társaság leleplezésével. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Orbán miatt nem megy el a volt MDF-es Antall Józsefre emlékezni

Orbán miatt nem megy el a volt MDF-es Antall Józsefre emlékezni

Borús lesz a vasárnap, de 10 fok is lehet ma

Borús lesz a vasárnap, de 10 fok is lehet ma

Kásler: Az egyenlőség alapja nem a liberalizmusban, hanem a Bibliában van

Kásler: Az egyenlőség alapja nem a liberalizmusban, hanem a Bibliában van

A németek elengedték a kötelező menekültkvótát

A németek elengedték a kötelező menekültkvótát

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Néhány száz tüntető, 60 rendőr - ilyen volt a tüntetés az MTVA székháznál

Néhány száz tüntető, 60 rendőr - ilyen volt a tüntetés az MTVA székháznál