Tetszett a cikk?

A francia hatóságok szerint a főváros lyoni főpályaudvarának csomagmegőrzőjében talált ricinméreg összefügghet terrorveszéllyel, de kézzel fogható bizonyítékaik még nincsenek erre. A pályaudvar csomagmegőrzőjében talált gyanús üvegpalackokról a laboratóriumi elemzések kimutatták, hogy tartalmában az arzénnál nagyságrenddel hatékonyabb ricin nyomai fedezhetőek fel.

A csütörtökön este nyilvánosságra hozott közlemény szerint az SNCF állami vasúttársaság hétfőn értesítette a rendőrséget arról, hogy pályaudvaron gyanús tartalmú üvegpalackokat hagyott valaki a csomagmegőrző egyik nyitott polcán. A rekeszben lévő öt különböző méretű üvegedényből háromban ismeretlen jellegű folyadék, két kisebb üvegcsében porszerű anyag volt. A szűkszavú belügyminisztériumi közlemény annyit tudat, hogy a laboratóriumi elemzések két üvegben az arzénnál nagyságrenddel hatékonyabb ricin nyomait mutatták ki.
Franciaországban ez az első eset, hogy a házilag is könnyen előállítható halálos méregkeverékre bukkannak. Londonban az év elejeén keltett nagy riadalmat, amikor a rendőrség egy magánlakáson ricingyártásra berendezett laboratóriumra bukkant. Az ügyben letartóztatott muzulmán csoportról feltételezik, hogy egy brit támaszpont katonáinak megmérgezésére készült, a nyomozás során kiderült ugyanis, hogy az egyik előállított az élelmiszeriparban dolgozott, s már kapcsolatba lépett egy katonai támaszpont alkalmazottaival. Az eset kapcsán az a gyanú merült fel, hogy az al-Kaida egyik készülőben lévő akcióját sikerült meghiúsítani a ricingyártó társaság leleplezésével. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!