Tetszett a cikk?

A spanyol kormány bejelentette, hogy visszavonja támogatását Törökországtól, amennyiben az megtámadja Irak északi részét. Török sajtóértesülések szerint a török csapatok egyelőre nem hatolnak be Észak-Irakba, hogy ne fokozzák a feszültséget a térséget ellenőrző kurd frakciókkal és ne keresztezzék az Egyesült Államok katonai terveit.

A spanyol kormány a NATO keretén belül védelmezné Törökországot egy esetleges iraki támadásban, azonban visszavonná a segítséget abban az esetben, ha a török csapatok behatolnak Irak területére - jelentette be Federico Trillo védelmi és Ana Palacio külügyminiszter parlamenti felszólalásuk keretében, a védelmi és a külügyi bizottságok közös ülésén. A kérdéssel kapcsolatban Palacio hangsúlyozta, hogy Spanyolország aggódik az esetleges török invázió lehetősége miatt, mivel Irak területi épsége alapelve az amerikai-brit támadásnak. A miniszter véleménye szerint a háború végeztével elsősorban az ENSZ-nek lesznek humanitárius feladatai. A hatalmat egy iraki adminisztrációnak kellene átvennie: ennek az lenne a feladata, hogy irányítsa az átmenetet addig, amíg az iraki politikai pártok uralni tudják a helyzetet.
Javier Solana, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője nem számol azzal, hogy Törökország aktív részese lesz a mostani öbölháborúnak. Solana bízik abban, hogy a helyzet Irak északi határai mentén stabil marad.
Az Európai Bizottság hajlandó megduplázni, egymilliárd euróra emelni a következő három évben Törökországnak nyújtandó támogatását, ezzel is arra ösztökélve Ankarát, hogy ne küldjön csapatokat Észak-Irakba. A Reuters brüsszeli EU-forrásokból származó értesülése szerint a javaslatot a bizottság szerdai ülésén terjesztik a tagországok elé. Romano Prodi bizottsági elnök szóvivője, Reijo Kemppinen a BBC-rádiónak adott keddi nyilatkozatában felszólította Ankarát, hogy a határkörzetben összevont csapatait ne küldje Észak-Irakba, amíg folyik a Szaddám Huszein iraki elnök elleni háború. Egy ilyen akció megnehezítené Törökország EU-felvételét - mutatott rá a szóvivő.
Török sajtóértesülések szerint a török csapatok egyelőre nem hatolnak be Észak-Irakba, hogy ne fokozzák a feszültséget a térséget ellenőrző kurd frakciókkal és ne keresztezzék az Egyesült Államok katonai terveit. Török lapok jelentése szerint Hilmi Özkök tábornok, vezérkari főnök hétfőn - miután megbeszélést folytatott Recep Tayyip Erdogan miniszterelnökkel és Deniz Baykallal, a parlamenti ellenzék vezérével - kijelentette, hogy csapataik a közeljövőben nem mennek be észak-iraki területre. A Sabah című lap úgy tudja, hogy a hadsereg figyelemmel kíséri a fejleményeket, s ha a biztonságot veszélyeztetve látja, nem habozik majd közbelépni. Az Aksam című napilap szerint a török tábornokok úgy vélik, hogy egy észak-iraki katonai behatolást az amerikaiak és az Irak-ellenes koalíció más erői hadüzenetként értelmeznének.
Törökország Washingtonnal és Nyugat-Európával fenntartott kapcsolataiban állandó feszültséget okoz annak lehetősége, hogy a menekültáradat leállítása vagy a kurd szakadár törekvések megakadályozása érdekében török csapatok hatolnak be az iraki Kurdisztánba. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!