Kormányellenes felkelés tört ki a dél-iraki Bászrában, amelynek ellenőrzéséért a háború első órái óta folyik a harc - közölte kedden este a Sky News brit hírtévé, amelynek Bászrában tartózkodó tudósítója szerint a helyi iraki kormányhű erők aknavetőkkel lövik az utcára vonult tömeget, a város környékén állomásozó brit tüzérség viszont Bászra központjára lő.

A város alatt álló brit erők tüzérségi radarjukkal pontosan meg tudják állapítani, hogy honnan lőnek az irakiak a lakosságra, és már támadják az iraki aknavetőket - közölte a tudósító. A város központjában két hatalmas robbanás is hallatszott, "nagyobb, mint amilyent tüzérségi lövedékek okozhatnak" - hangzott el a tudósításban, amely szerint az uralkodó Baath párt helyi központja már megsemmisült.
A Sky News szerint a brit és az amerikai erők ezek után be fognak vonulni a városba, sőt állítólag már meg is kezdődött a nagyarányú brit előrenyomulás Bászra felé. A brit-amerikai haderő a háború kezdete óta eddig óvakodott a látványos bászrai bevonulástól, de a brit hadszíntéri parancsnokok a korábbi állásponttal ellentétben éppen kedden nyilvánították katonai célpontnak a második legnagyobb iraki várost a nem szűnő iraki ellenállás miatt. Chris Vernon ezredes, a Kuvaitban állomásozó brit erők szóvivője kedd délután a BBC-nek azt mondta: brit tüzérségi alakulatok a város külterületén vesznek fel támadó pozíciókat, és "sebészi" pontosságú csapásokkal próbálják semlegesíteni a helyi politikai és katonai központokat. A katari középső parancsnokságon dolgozó brit katonai képviselők ugyanakkor közölték: nincs információjuk arról, hogy Bászrában felkelés tört volna ki, bár mindent elkövetnének annak érdekében, hogy ösztönözzenek egy ilyen lázadást.
Szaddám Huszein iraki elnök kedden felszólította országának törzseit, hogy szálljanak szembe az amerikai-angol fegyveres erőkkel. A felhívást az állami televízióban egy bemondó olvasta fel. Szaddám azt javasolta a törzseknek, hogy kis csoportokban harcoljanak, az ellenség frontvonalaira és utóvédcsapataira mérjenek csapásokat, hogy megtorpanjanak, ha pedig megálltak, támadják meg őket. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Már nemcsak a jó bért, de a megbecsülést és a törődést is keresik a munkavállalók

Már nemcsak a jó bért, de a megbecsülést és a törődést is keresik a munkavállalók

Óriási veszteséget termel 2018-ban az MTVA

Óriási veszteséget termel 2018-ban az MTVA

Itt egy térkép, amely megmutatja, milyen szaloncukrot vesznek az egyes megyékben

Itt egy térkép, amely megmutatja, milyen szaloncukrot vesznek az egyes megyékben

Bagi Iván: Fejüket vesztett képviselők fetrengenek az MTVA épületében

Bagi Iván: Fejüket vesztett képviselők fetrengenek az MTVA épületében

Karácsonyi meglepetés: két új sportkocsit leplezett le a Porsche

Karácsonyi meglepetés: két új sportkocsit leplezett le a Porsche

Dinoszaurusz-lábnyomok igazi kincsesbányájára bukkantak

Dinoszaurusz-lábnyomok igazi kincsesbányájára bukkantak