Tetszett a cikk?

Amerikai katonai vezetők szerint számos, nem várt ok miatt elhúzódhat az iraki háború a tervezetthez képest, ráadásul az eddiginél nagyobb haderőre lesz szükség.

A rossz időjárás, a hosszú és bizonytalan utánpótlási vonalak, valamint a vártnál keményebb iraki ellenállás miatt néhány amerikai tábornok úgy nyilatkozott a Washington Post című amerikai napilapnak, hogy az Irak elleni háború valószínűleg még több hónapig elhúzódhat. Véleményük szerint az eddiginél nagyobb haderőre lesz szükség. A Pentagon szóvivője ugyanakkor visszautasította azt az állítást, hogy a helyzetet újraértékelik. "Nincs változtatás félúton, mint ahogy ezt a Washington Post sugallja" - jelentette ki Victoria Clarke. Donald Rumsfeld védelmi miniszter és Richard Myers vezérkari főnök kedden visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint a támadó haderő túl kicsi, és fegyverzete nem kielégítő.
Szerdán a Pentagon indítványozta a 4. gépesített gyalogsági hadosztály és más egységek, összesen 30 ezer katona telepítését a Perzsa-öböl térségébe. A szárazföldi erők egyik legkorszerűbb egységeként számon tartott 4. hadosztály katonái az elkövetkező napokban bérelt utasszállító repülőgépeken utaznak a térségbe. Hadfelszerelésük várhatóan a jövő héten érkezik meg Kuvaitba azokon a hajókon, amelyek heteken át a török partok előtt vesztegeltek, s csak nemrég irányították át őket a Szuezi-csatornán át a Perzsa-öbölbe. A hadosztály az eredeti terv szerint török területen át vonult volna Irak ellen, megnyitva az északi frontot, de az ankarai parlament hosszas habozás után nem járult hozzá telepítésükhöz. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!