Egy amerikai Apache harci helikopterről kilőtt rakéta a közép-iraki Hilla város közelében hétfő este megölte egy család tizenöt tagját. A család éppen egy kisteherautón utazott, a Násziríjában dúló heves harcok elől menekült biztonságosabbnak hitt körzetek felé.

A túlélő férfi felesége, hat gyermeke, apja, anyja, fivérei és azok feleségei vesztek oda a rakétacsapásban.
Kevéssel korábban a hillai kórház igazgatója azt mondta odalátogató nyugati újságíróknak, hogy a város külterületének egyik lakónegyedét sújtó, kedd reggeli amerikai-brit bombázásban 33 polgári személy vesztette életét, köztük több gyermek, s 310 további civil megsebesült. A Reuters hírügynökség jelentése szerint az újságírók 11 civil személy, többnyire gyerek holttestét látták egy halottszállító tehergépkocsira felrakva.
Helybeli lakosok beszámolói szerint az amerikai erők hétfőn nagy támadást intéztek a Bagdadtól nyolcvan kilométernyire délre fekvő Hilla ellen, de az iraki hadsereg ott állomásozó reguláris erői irreguláris iraki erőkkel közösen visszaverték őket. A visszavonulás után az amerikai csapatok tüzérséggel lőtték és a levegőből bombázták a várost. A Hilla körül harcoló amerikai tisztek szerint amerikai tengerészgyalogos alakulatok heves ütközetben elfoglalták kedden egy csatorna hídját a térségben. Az amerikai tengerészgyalogosok tüzérségi és légi támogatást kaptak a harcban, két B-52-es bombázó segítette előrehaladásukat. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Olcsóbb lesz a gázolaj péntektől

Olcsóbb lesz a gázolaj péntektől

Márki-Zay és Lázár városában jár az Erzsébet-utalvány karácsonykor

Márki-Zay és Lázár városában jár az Erzsébet-utalvány karácsonykor

Mégsem jön össze idén: 2019-re csúszhat a vádemelés Czeglédy Csaba ügyében?

Mégsem jön össze idén: 2019-re csúszhat a vádemelés Czeglédy Csaba ügyében?

Az Alkotmánybíróság megvédte a plakáttörvényt

Az Alkotmánybíróság megvédte a plakáttörvényt

A sötétben járó gonosz ilyenkor a legerősebb

A sötétben járó gonosz ilyenkor a legerősebb

Hosszú Katinka világbajnok 200 pillangón

Hosszú Katinka világbajnok 200 pillangón