Tetszett a cikk?

Pokolgép robbant szerdán este a Fülöp-szigetek déli részén lévő Davao város kikötőjében. A merényletben 15 ember vesztette életét, a sebesültek száma 44.

A robbanószerkezet - amelyet a kikötő épületének kijáratánál, egy élelmiszerárus bódéban rejtettek el - egy komphajó utasainak kiszállása után lépett működésbe. A halálos áldozatok között két gyermek is van. Egy hónapon belül ez volt a második súlyos terrorcselekmény Davaóban. Március 4-én hasonló robbantást követtek el a város repülőterének várótermében, 21 ember halálát okozva.
Az újabb súlyos merénylet nyomán Gloria Arroyo államfő bejelentette: utasítást adott a rendőrségnek és a hadseregnek "a megfelelő intézkedések meghozatalára", beleértve azt, is, hogy ellenőrző pontokat állítsanak fel és járőrözzenek "a törvénytelen elemek és terroristák" felszámolására.
Davao a legnagyobb városa a déli Mindanao-szigetnek, ahol igen aktívak az iszlám szeparatista erők. A március eleji terrorcselekmény elkövetésével a hatóságok először a Moro Iszlám Felszabadítási Frontot (MILF) gyanúsították, az azonban leszögezte: semmi köze sincs a merénylethez, sőt felajánlotta, hogy segíti a tettesek felkutatására indított nyomozást. A MILF szóvivője most megismételte az ajánlatot. A repülőtéri robbantásért később az Abu Sayyaf fegyveres iszlám csoport vállalta a felelősséget. A csoport - amely állítólag az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel is kapcsolatot tart - további robbantásokat helyezett kilátásba. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!