Csalásért és lopásért négy év letöltendő és egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte egy pretoriai bíróság pénteken Winnie Madikizela-Mandelát, az apartheidellenes mozgalom vezetője, Nelson Mandela volt feleségét. A bírói testület lehetőséget adott a fellebbezésre, s addig Winnie Mandelát óvadék ellenében szabadon bocsátotta.

A bíróság a 66 éves Winnie Mandelát 43 rendbeli csalásban és 25 rendbeli lopásban, bűntársát, Addy Moolman tőzsdeügynököt pedig 58 rendbeli csalás és 25 rendbeli lopás elkövetésében találta bűnösnek. Winnie Madikizela-Mandela jelenleg is az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) parlamenti képviselője és az ANC nőszövetségének vezetője. A bírói döntés nyomán feltehetően erősödni fog az asszonyra nehezedő nyomás annak érdekében, hogy mondjon le képviselői mandátumáról.
1991-ben a bíróság Winnie Mandelát bűnrészesnek találta és börtönbüntetésre ítélte az apartheidellenes mozgalom egy 14 éves aktivistájának elrablásában, akit később holtan találtak a hatóságok. Az ítéletet akkor Winnie Mandela fellebbezése nyomán a fellebbviteli bíróság pénzbüntetésre változtatta. Az asszony az elkövetkező években ugyancsak több alkalommal közel került ahhoz, hogy törvénytelen üzleti ügyei, egyebek között pártpénzek hűtlen kezelése és adócsalás miatt eljárást indítsanak ellene.
A pénteki bírósági döntés súlyos tekintélyveszteséget jelent Nelson Mandela volt felesége számára, aki férje 25 éven át tartó börtönbüntetése alatt a faji megkülönböztetéssel szembeni ellenállás zászlóvivője volt, és Dél-Afrikában egyszerűen csak "a nemzet anyjaként" emlegették. A dél-afrikaiak körében Winnie Mandela továbbra is igen népszerű, sokan meg vannak győződve arról, hogy az asszonyt csak politikai ellenfeleinek intrikái juttatták a bíróság elé. A pénteki ítélethirdetés alatt és után több százan tüntettek a bíróság épülete előtt, Winnie Mandela nevét kiáltozva. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Beszakadt lépcső: 3 métert zuhant az egyik lakó, a közös képviselő nem nyilatkozik

Beszakadt lépcső: 3 métert zuhant az egyik lakó, a közös képviselő nem nyilatkozik

Előbb halálosan megfenyegette, majd megütötte az ápolónőt a nagymama

Előbb halálosan megfenyegette, majd megütötte az ápolónőt a nagymama

Fáról leesett gyümölcs

Fáról leesett gyümölcs

Olyan technológiát talált ki a Facebook, ami megjósolja, hova fogunk menni

Olyan technológiát talált ki a Facebook, ami megjósolja, hova fogunk menni

Százmilliót nyert egy bebukott erdélyi projektjén a fideszes Bánki Erik

Százmilliót nyert egy bebukott erdélyi projektjén a fideszes Bánki Erik

Irtóznak a gazdák a szövetkezéstől, pedig fejük felett lebeg a törvény

Irtóznak a gazdák a szövetkezéstől, pedig fejük felett lebeg a törvény