Tetszett a cikk?

Csalásért és lopásért négy év letöltendő és egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte egy pretoriai bíróság pénteken Winnie Madikizela-Mandelát, az apartheidellenes mozgalom vezetője, Nelson Mandela volt feleségét. A bírói testület lehetőséget adott a fellebbezésre, s addig Winnie Mandelát óvadék ellenében szabadon bocsátotta.

A bíróság a 66 éves Winnie Mandelát 43 rendbeli csalásban és 25 rendbeli lopásban, bűntársát, Addy Moolman tőzsdeügynököt pedig 58 rendbeli csalás és 25 rendbeli lopás elkövetésében találta bűnösnek. Winnie Madikizela-Mandela jelenleg is az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) parlamenti képviselője és az ANC nőszövetségének vezetője. A bírói döntés nyomán feltehetően erősödni fog az asszonyra nehezedő nyomás annak érdekében, hogy mondjon le képviselői mandátumáról.
1991-ben a bíróság Winnie Mandelát bűnrészesnek találta és börtönbüntetésre ítélte az apartheidellenes mozgalom egy 14 éves aktivistájának elrablásában, akit később holtan találtak a hatóságok. Az ítéletet akkor Winnie Mandela fellebbezése nyomán a fellebbviteli bíróság pénzbüntetésre változtatta. Az asszony az elkövetkező években ugyancsak több alkalommal közel került ahhoz, hogy törvénytelen üzleti ügyei, egyebek között pártpénzek hűtlen kezelése és adócsalás miatt eljárást indítsanak ellene.
A pénteki bírósági döntés súlyos tekintélyveszteséget jelent Nelson Mandela volt felesége számára, aki férje 25 éven át tartó börtönbüntetése alatt a faji megkülönböztetéssel szembeni ellenállás zászlóvivője volt, és Dél-Afrikában egyszerűen csak "a nemzet anyjaként" emlegették. A dél-afrikaiak körében Winnie Mandela továbbra is igen népszerű, sokan meg vannak győződve arról, hogy az asszonyt csak politikai ellenfeleinek intrikái juttatták a bíróság elé. A pénteki ítélethirdetés alatt és után több százan tüntettek a bíróság épülete előtt, Winnie Mandela nevét kiáltozva. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!