Tetszett a cikk?

Lemondott posztjáról Thomas White, az Egyesült Államok szárazföldi erőinek felelőse. Sajtóértesülések szerint a döntés hátterében a White és felettese, Donald Rumsfeld védelmi miniszter közötti nézeteltérés áll.

A nyugalmazott dandártábornok - aki a védelmi miniszter mellé rendelve polgári személyként felügyelte a szárazföldi erőket - lemondását Rumsfeld elfogadta. A Pentagon pénteki közleményében nem tett említést a lemondás okairól és időpontjáról sem. Hírügynökségi jelentések ugyanakkor tudni vélik, hogy a lemondás hátterében White és a csődbement Enron energiakereskedő cég kapcsolatai állnak, illetve az, hogy White egy olyan tüzérségi rendszer bevezetését támogatta, amelyet Rumsfeld elvetett. A BBC értesülései szerint az amerikai hadsereg átalakítását célzó reformtervek kapcsán is eltérő nézeteket vallottak.
White - aki az Enron Energy Services vállalatcsoport elnökhelyettese volt, mielőtt George Bush elnök 2001. májusában kinevezte a Pentagon egyik fontos vezetői posztjára - korábban 23 évig szolgált a szárazföldi csapatoknál, 1989-90-ben pedig a mostani külügyminiszter, Colin Powell segédtisztjeként szolgált. A BBC megjegyzi, hogy White lemondásáról vagy menesztéséről legalább egy éve hallani pletykákat a Pentagonban. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!