Tetszett a cikk?

"Izrael soha nem mond le Jeruzsálemről" - jelentette ki csütörtökön Ariel Saron izraeli kormányfő televíziós beszédében. Saron a tervek szerint csütörtök este találkozik Abbász palasztin kormányfővel, hogy a közel-keleti rendezést célzó "útiterv" gyakorlati megvalósításának kérdéseiről tárgyaljon vele.

Alig néhány órával Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnökkel tartandó találkozója előtt Ariel Saron izraeli miniszterelnök - Jeruzsálem 1967-es újraegyesítésének alkalmából tartott televíziós beszédében - kijelentette: országa nem mond le a városról. A palesztinok ugyanakkor fontos elemnek tartják a konfliktus rendezésében, hogy leendő államuk fővárosa a többnyire arabok lakta Kelet-Jeruzsálem legyen.
Saron a tervek szerint csütörtök este találkozik Abbásszal Jeruzsálem nyugati részén, hogy a közel-keleti rendezést célzó "útiterv" gyakorlati megvalósításának kérdéseiről tárgyaljon vele. Az Egyesült Államok, az ENSZ, az Európai Unió és Oroszország közös rendezési terve szakaszosan képzeli el az izraeli-palesztin viszály elsimítását. Végső szakaszában - 2005-re - önálló palesztin állam jönne létre az elképzelés szerint.
A palesztin kormányfő ma bejelentette: újra tárgyalni fog a Hamász palesztin szervezet vezetőivel az Izrael elleni erőszak beszüntetéséről. Abbász ugyanakkor elmondta: semmiképpen sem kockáztat meg egy palesztin polgárháborút a Hamász szétverése érdekében. Izrael azt követeli Abbásztól a béketárgyalások folytatásának feltételeként, hogy a Palesztin Hatóság fegyverezze le a radikális Izrael-ellenes csoportokat, és vegye őrizetbe a terroristákat.
Eközben zsidó telepesek újabb "előretolt állást" létesítettek a Jordán folyó nyugati partvidékén fekvő Hebron városa közelében, alig néhány órával Saron és Abbász csütörtöki találkozója előtt. A nemzetközi béketerv szerint Izrael köteles azokat az engedély nélkül létesített telepeit lebontani, amelyeket az izraeli miniszterelnök 2001. márciusi hivatalba lépése óta emeltek a megszállt területeken. A telepesek az elmúlt években a jeruzsálemi kormány hallgatólagos jóváhagyásával mintegy 90, engedély nélküli "előretolt állást" építettek. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!