Tetszett a cikk?

A moszkvai városi bíróság hétfőn helyben hagyta a tveri kerületi bíróság április végi döntését, amely szerint a Dubrovka színházban történt tavaly októberi túszdráma több túlélője, illetve az áldozatok hozzátartozói nem kapnak anyagi kártérítést.

A moszkvai bíróság húsz esetben utasította el a túlélők és a hozzátartozók ügyvédeinek fellebbezését, amely szerint az illetékes kerületi bíróság "alaptalanul" utasította el kártérítési keresetüket. Világszerte megdöbbenést keltett, amikor 2002. október 23. és 26. között Moszkvában, a Dubrovka Színházban a Nord-Ost című musical előadásán mintegy 50 álarcos csecsen fegyveres terrorista túszul ejtett több mint 800 embert, köztük 75 külföldit. A támadók az épület felrobbantásával fenyegetőztek és az orosz csapatok csecsenföldi kivonását követelték. Három napig tartó patthelyzet után a biztonsági erők megrohamozták az épületet, aminek következtében 129 túsz és az összes túszejtő meghalt, többségük a kommandósok által bevetett altatógáz miatt. Sámil Bászájev csecsen hadúr később elismerte, hogy ő állt a moszkvai színház elfoglalása mögött.
Az ügyvédek szerint a tveri kerületi bíróság nem vett figyelembe minden körülményt, több tanút, valamint a terrorcselekmények áldozatainak kifizetendő kártérítésekre specializálódott nemzetközi jogi szakértőt nem hallgattak meg. A túlélők, illetve az áldozatok hozzátartozóinak ügyvédei közölték: az európai emberi jogi bírósághoz fordulnak ügyükkel.
A tveri kerületi bíróság másodízben utasított el a Dubrovka-túszdrámával kapcsolatos kártérítési kereseteket, első, április 23-ai döntését a moszkvai városi bíróság szintén helybenhagyta. A kerületi bíróságra összesen 61 kártérítési kereset érkezett az ügyben, mindegyik átlagosan 1 millió dolláros követeléssel. Eddig a keresetek felét utasították el, a többiről még nem döntöttek. A moszkvai kormány a bírósági döntésekkel összhangban nem ismerte el a kártérítési kérelmek jogosságát.
A kártérítések ügyében viszont született már pozitív döntés is. A kuzminki kerületi bíróság a múlt héten nagy összegű kártérítést ítélt meg egy moszkvai nőnek és kislányának, amiért az asszony a túszdrámában elveszítette férjét. Az anya és lánya havonta 200-200 dollár összegű kártérítésben részesül a gyerek 14 éves koráig; a kifizetendő kártérítés teljes összege mintegy 50 ezer dollár. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Stop Soros törvényt is elkaszálhatja az Európai Bíróság

A Stop Soros törvényt is elkaszálhatja az Európai Bíróság

Afrikában is lehet Forma–1-es futam

Afrikában is lehet Forma–1-es futam

Megdőlt az országos melegrekord

Megdőlt az országos melegrekord