A moszkvai városi bíróság hétfőn helyben hagyta a tveri kerületi bíróság április végi döntését, amely szerint a Dubrovka színházban történt tavaly októberi túszdráma több túlélője, illetve az áldozatok hozzátartozói nem kapnak anyagi kártérítést.

A moszkvai bíróság húsz esetben utasította el a túlélők és a hozzátartozók ügyvédeinek fellebbezését, amely szerint az illetékes kerületi bíróság "alaptalanul" utasította el kártérítési keresetüket. Világszerte megdöbbenést keltett, amikor 2002. október 23. és 26. között Moszkvában, a Dubrovka Színházban a Nord-Ost című musical előadásán mintegy 50 álarcos csecsen fegyveres terrorista túszul ejtett több mint 800 embert, köztük 75 külföldit. A támadók az épület felrobbantásával fenyegetőztek és az orosz csapatok csecsenföldi kivonását követelték. Három napig tartó patthelyzet után a biztonsági erők megrohamozták az épületet, aminek következtében 129 túsz és az összes túszejtő meghalt, többségük a kommandósok által bevetett altatógáz miatt. Sámil Bászájev csecsen hadúr később elismerte, hogy ő állt a moszkvai színház elfoglalása mögött.
Az ügyvédek szerint a tveri kerületi bíróság nem vett figyelembe minden körülményt, több tanút, valamint a terrorcselekmények áldozatainak kifizetendő kártérítésekre specializálódott nemzetközi jogi szakértőt nem hallgattak meg. A túlélők, illetve az áldozatok hozzátartozóinak ügyvédei közölték: az európai emberi jogi bírósághoz fordulnak ügyükkel.
A tveri kerületi bíróság másodízben utasított el a Dubrovka-túszdrámával kapcsolatos kártérítési kereseteket, első, április 23-ai döntését a moszkvai városi bíróság szintén helybenhagyta. A kerületi bíróságra összesen 61 kártérítési kereset érkezett az ügyben, mindegyik átlagosan 1 millió dolláros követeléssel. Eddig a keresetek felét utasították el, a többiről még nem döntöttek. A moszkvai kormány a bírósági döntésekkel összhangban nem ismerte el a kártérítési kérelmek jogosságát.
A kártérítések ügyében viszont született már pozitív döntés is. A kuzminki kerületi bíróság a múlt héten nagy összegű kártérítést ítélt meg egy moszkvai nőnek és kislányának, amiért az asszony a túszdrámában elveszítette férjét. Az anya és lánya havonta 200-200 dollár összegű kártérítésben részesül a gyerek 14 éves koráig; a kifizetendő kártérítés teljes összege mintegy 50 ezer dollár. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy baranyai piacon bukkant fel újra a tiltott potencianövelő zselé

Egy baranyai piacon bukkant fel újra a tiltott potencianövelő zselé

Karácsonyi ronda pulcsik lepték el a Margitszigetet

Karácsonyi ronda pulcsik lepték el a Margitszigetet

Francia miniszter: a zavargások katasztrofálisan hatnak a gazdaságra

Francia miniszter: a zavargások katasztrofálisan hatnak a gazdaságra

Hó, eső, áradások: rendkívüli állapot az USA déli részén

Hó, eső, áradások: rendkívüli állapot az USA déli részén

Mi jobb a bolygónak, az igazi vagy a mű karácsonyfa?

Mi jobb a bolygónak, az igazi vagy a mű karácsonyfa?

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki