Tetszett a cikk?

Terrorvádakban bűnösnek találta szerdán egy ír különleges bíróság a Valódi IRA betiltott fegyveres szervezet feltételezett vezetőjét, Michael McKevittet, aki így akár életfogytiglani szabadságvesztést is kaphat. McKevitt az első személy, akit Írországban terrorcselekmény irányításáért ítélnek el.

A Valódi IRA félkatonai csoportot gyanítják Észak-Írország egyik legvéresebb terrorista merénylete mögött: az 1998-ban Omagh-ban végrehajtott pokolgépes robbantásban 29 embert halt meg és százak sebesültek meg. A civilben üzletember McKevittet terrorcselekmény megszervezése, illetve illegális szervezetben való részvétel miatt találták bűnösnek, ő viszont tagadta a vádakat. A később kiszabandó büntetés az ítélet alapján életfogytiglan is lehet.
A Valódi IRA 1997-ben vált ki az Ír Köztársasági Hadseregből (IRA), amikor az tűzszünetet hirdetett az észak-írországi brit uralom ellen folyó fegyveres harcában. Az IRA lényegében azóta is betartja az önként vállalt tűzszünetet, szélsőségesen köztársaságpárti szakadárjai, a Valódi IRA és a Folyamatos IRA fegyveresei azonban sok terrorista akciót követtek el Észak-Írországban és Angliában, ráadásul akcióikat feltételezések szerint kábítószer-kereskedelemből pénzelik.
Az elmúlt években a Valódi IRA legalább 50 állítólagos tagját sikerült lefülelni. Senki nem tudja pontosan, ki irányítja a szervezetet, de általában az 53 éves McKevittet, a szervezet egyik alapítóját tartják a legmagasabb rangú vezetőnek.
A csoport Írországban bebörtönzött tagjai tavaly a szervezet feloszlatását sürgették, köztük volt McKevitt is. Végül a feloszlatásra nem került sor, sőt tavaly a Valódi IRA merényleteket helyezett kilátásba brit katonai létesítmények ellen.
McKevitt nem ismerte el a különleges bíróság ítélkezési jogát, és politikai színjátéknak minősítette az ellene öt hétig folytatott eljárást. Az ír férfi nem sokkal az ítélethirdetés előtt jogi képviselőit is menesztette, tiltakozásul a szerinte nem tisztességes eljárás ellen. McKevitt az első személy, akit Írországban terrorcselekmény irányításáért ítélnek el. Ezt a bűncselekmény-kategóriát az omagh-i merénylet után vezették be az ír jogrendben. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Uniós csúcs: a helyzet súlyos, maradnak a korlátozások

Uniós csúcs: a helyzet súlyos, maradnak a korlátozások

Koronavírusos lett a prágai állatkert egyik gorillája és két oroszlánja

Koronavírusos lett a prágai állatkert egyik gorillája és két oroszlánja

Annyi a covidos Balassagyarmaton, hogy a polgármester arra kéri a szülőket, ne vigyék iskolába a gyerekeket

Annyi a covidos Balassagyarmaton, hogy a polgármester arra kéri a szülőket, ne vigyék iskolába a gyerekeket