Terrorvádakban bűnösnek találta szerdán egy ír különleges bíróság a Valódi IRA betiltott fegyveres szervezet feltételezett vezetőjét, Michael McKevittet, aki így akár életfogytiglani szabadságvesztést is kaphat. McKevitt az első személy, akit Írországban terrorcselekmény irányításáért ítélnek el.

A Valódi IRA félkatonai csoportot gyanítják Észak-Írország egyik legvéresebb terrorista merénylete mögött: az 1998-ban Omagh-ban végrehajtott pokolgépes robbantásban 29 embert halt meg és százak sebesültek meg. A civilben üzletember McKevittet terrorcselekmény megszervezése, illetve illegális szervezetben való részvétel miatt találták bűnösnek, ő viszont tagadta a vádakat. A később kiszabandó büntetés az ítélet alapján életfogytiglan is lehet.
A Valódi IRA 1997-ben vált ki az Ír Köztársasági Hadseregből (IRA), amikor az tűzszünetet hirdetett az észak-írországi brit uralom ellen folyó fegyveres harcában. Az IRA lényegében azóta is betartja az önként vállalt tűzszünetet, szélsőségesen köztársaságpárti szakadárjai, a Valódi IRA és a Folyamatos IRA fegyveresei azonban sok terrorista akciót követtek el Észak-Írországban és Angliában, ráadásul akcióikat feltételezések szerint kábítószer-kereskedelemből pénzelik.
Az elmúlt években a Valódi IRA legalább 50 állítólagos tagját sikerült lefülelni. Senki nem tudja pontosan, ki irányítja a szervezetet, de általában az 53 éves McKevittet, a szervezet egyik alapítóját tartják a legmagasabb rangú vezetőnek.
A csoport Írországban bebörtönzött tagjai tavaly a szervezet feloszlatását sürgették, köztük volt McKevitt is. Végül a feloszlatásra nem került sor, sőt tavaly a Valódi IRA merényleteket helyezett kilátásba brit katonai létesítmények ellen.
McKevitt nem ismerte el a különleges bíróság ítélkezési jogát, és politikai színjátéknak minősítette az ellene öt hétig folytatott eljárást. Az ír férfi nem sokkal az ítélethirdetés előtt jogi képviselőit is menesztette, tiltakozásul a szerinte nem tisztességes eljárás ellen. McKevitt az első személy, akit Írországban terrorcselekmény irányításáért ítélnek el. Ezt a bűncselekmény-kategóriát az omagh-i merénylet után vezették be az ír jogrendben. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Beszakadt lépcső: 3 métert zuhant az egyik lakó, a közös képviselő nem nyilatkozik

Beszakadt lépcső: 3 métert zuhant az egyik lakó, a közös képviselő nem nyilatkozik

2,2 milliárdnyi tao-pénzből építenek egy kézis sportkollégiumot Budakalászon

2,2 milliárdnyi tao-pénzből építenek egy kézis sportkollégiumot Budakalászon

Három faluban is választást tartanak ma

Három faluban is választást tartanak ma

És akkor búcsúzhatunk az álomtól, hogy valaha is nyugati bérünk lesz

És akkor búcsúzhatunk az álomtól, hogy valaha is nyugati bérünk lesz

Elképesztő leletre bukkantak a Denyiszov-barlangban

Elképesztő leletre bukkantak a Denyiszov-barlangban

Puzsér mögött az LMP

Puzsér mögött az LMP